خواص نخود فرنگی

نخود فرنگی از جمله سبزیجات پرطرفدار و مغذی است که بر اساس پژوهش های انجام شده می تواند به محافظت بدن در برابر بعضی از بیماری های مزمن مثل بیماری های قلبی و سرطان، کمک شایانی کند.

بنابراین ما در این مطلب، ابتدا مواد مغذی موجود در نخود فرنگی را بررسی می کنیم و بعد درباره خواص این نخود و همچنین عوارض آن، اطلاعاتی را در اختیار شما قرار می دهیم. پس تا انتها با ما همراه باشید.

آنچه در ادامه خواهید خواند:

  • مواد مغذی نخود فرنگی
  • آشنایی با خواص نخود فرنگی
  • سرطان را کاهش می دهد
  • برای کاهش وزن مفید است
  • برای سلامت پوست مفید است
  • از آلزایمر پیشگیری می کند
  • سلامت استخوان ها را حفظ می کند
  • میزان کلسترول را کاهش می دهد
  • بافت های شکسته را ترمیم می کند
  • نخود فرنگی ضد التهاب است
  • برای سلامت دوران بارداری مفید است
  • سرمازدگی را درمان می کند
  • قند خون را تنظیم می کند
  • گوارش را بهبود می بخشد
  • برای تقویت قدرت بینایی مفید است
  • برای سلامت روان مفید است
  • برای جلوگیری از ریزش مو موثر است
  • به بهبود بیماری سلیاک کمک می کند
  • درد سوختگی را تسکین می دهد
  • عوارض نخود فرنگی
  • خلاصه ای از آنچه گفته شد
  • پرسش و پاسخ های متداول

 

مواد مغذی نخود فرنگی

نخود فرنگی سرشار از مواد مغذی و آنتی اکسیدان است. این ماده کالری بسیار پایینی دارد، به طوری که نصف فنجان نخود فرنگی (170 گرم)، تنها 62 کالری و مقدار بسیار کمی چربی دارد.

نخود فرنگی حاوی انواع ویتامین ها، مواد معدنی و فیبر است.

اما آنچه که نخود فرنگی را از دیگر گیاهان متمایز می کند، این است که این گیاه، منبع عالی پروتئین است و تقریباً 4 برابر هویج، پروتئین دارد. همچنین نخود فرنگی ها سرشار از آنتی اکسیدان های پلی فنل هستند که فواید بسیاری برای سلامتی دارند. برای این که درک این مطلب برای شما ساده تر شود، می توان گفت که در 100 گرم نخود فرنگی، مواد مغذی زیر وجود دارد:

چربی 0.4 گرم
کربوهیدرات 14.5 گرم
فیبر خوراکی 5.1 گرم
قند 5.7 گرم
پروتئین 5.4 گرم
ویتامین A 38 میکروگرم
بتا کاروتن 449 میکروگرم
ویتامین B1 0.3 میلی گرم
ویتامین B2 0.1 میلی گرم
ویتامین B3 2.1 میلی گرم
ویتامین B5 0.1 میلی گرم
ویتامین B6 0.2 میلی گرم
ویتامین C 50 میلی گرم
فولات 65 میکروگرم
کلسیم 25 میلی گرم
فسفر 108 میلی گرم
پتاسیم 244 میلی گرم
منیزیم 33 میلی گرم
آهن 1.5 میلی گرم
مس 0.18 میلی گرم
روی 1.2 میلی گرم
انرژی 80 کالری

 

آشنایی با خواص نخود فرنگی

  • سرطان را کاهش می دهد

از آنجایی که نخود فرنگی، آنتی اکسیدانی دارد که باعث کاهش التهاب در بدن می شود، خوردن آن می تواند مانع از ابتلای شما به بیماری سرطان شود. همچنین این گیاه دارای میزان زیادی پلی فنول محافظ سلامت به نام کومسترول است که می تواند تا حد زیادی از بروز سرطان معده پیشگیری کند.

ماده ساپونین موجود در نخود فرنگی هم دارای تاثیرات ضد سرطانی است و این قابلیت را دارد که رشد تومور را مهار کند. در ضمن ویتامین های A، C و K موجود در نخود سبز از گسترش انواع سرطان سینه، تخمدان، پانکراس و پروستات جلوگیری می کنند.

  • برای کاهش وزن مفید است

نخود سبز، چربی و کالری پایین و در عین حال پروتئین و فیبر بالایی دارد و به همین دلیل می تواند در کاهش وزن مفید باشد و اشتهای شما را کاهش دهد. این ماده به خصوص در رژیم های غذایی گیاه خواری به وفور دیده می شود. پس اگر قصد دارید وزن خود را کاهش دهید، حتماً نخود فرنگی را در برنامه غذایی خود بگنجانید.

  • برای سلامت پوست مفید است

خوردن نخود فرنگی، علاوه بر تاثیری که بر درخشندگی پوست دارد، به دلیل وجود میزان زیاد آنتی اکسیدان هایی به نام کاتچین، اپیکاتچین، کاروتنوئید، فلاونوئید و … می تواند از ایجاد چین و چروک بر روی پوست صورت جلوگیری کند. همچنین فیبر، پروتئین و ویتامین C موجود در نخود سبز باعث کاهش آسیب های ناشی از رادیکال های آزاد می شود.

در ضمن شما علاوه بر خوردن این گیاه می توانید آن را آب پز کنید و وقتی به شکل خمیری درآمد، آن را به صورت و بدن خود بمالید تا پوستتان شفاف و درخشان شود.

  • از آلزایمر پیشگیری می کند

همان طور که می دانید بیماری فراموشی یا آلزایمر، یکی از بیماری هایی است که در سنین بالا رخ می دهد و بخشی از حافظه را از بین می برد. اما خبر خوش این است که مصرف روزانه نخود فرنگی به دلیل داشتن ویتامین K می تواند تا حد زیادی سلامت سیستم عصبی را تضمین و از بروز بیماری آلزایمر پیشگیری کند.

  • سلامت استخوان ها را حفظ می کند

نخود فرنگی، گیاهی غنی از ویتامین D و K است که به جذب کلسیم و و جلوگیری از پوکی استخوان کمک کرده و استخوان ها را تقویت می کند. همچنین ویتامین K موجود در این نخود سبب جلوگیری از ابتلا به بیماری آرتروز و ورم مفاصل می شود.

در ضمن از آنجایی که نخود سبز، منبع خوبی از ویتامین B6 و اسید فولیک است، می تواند از تشکیل مولکول هموسیستئین که مانع از اتصال عرضی کلاژن شده و در نتیجه به پوکی استخوان منجر می شود، جلوگیری کند.

اگر به سلامت استخوان های خود اهمیت می دهید، حتماً روزانه نصف فنجان نخود فرنگی را میل کنید.
  • میزان کلسترول را کاهش می دهد

این نخود دارای ماده ای شیمیایی به نام اسید نیکوتینیک است که باعث کاهش کلسترول خون می شود. همچنین فیبر فراوان موجود در آن می تواند مسیر ورود کلسترول به لایه عروق خونی را مسدود کند و از این طریق احتمال بروز مشکلات قلبی- عروقی را کاهش دهد، چرا که بالا رفتن LDL یا کلسترول بد باعث افزایش احتمال ابتلا به بیماری های قلبی می شود.

  • بافت های شکسته را ترمیم می کند

با توجه به این که نخود فرنگی، پروتئین زیادی دارد، برای ترمیم بافت های شکسته بسیار موثر است. در واقع پروتئین موجود در این نوع نخود باعث ترمیم بافت های آسیب دیده یا جایگزینی آن ها با بافت های جدید می شود.

  • نخود فرنگی ضد التهاب است

نخود فرنگی، ماده ای ضد التهاب است که برای پیشگیری از بروز بیماری های عفونی داخل بدن، بسیار تاثیر گذار است. در واقع نخود سبز به علت داشتن ویتامین C زیاد از بدن انسان در برابر انواع التهاب ها مثل التهاب های دهانی حفاظت می کند.

  • برای سلامت دوران بارداری مفید است

به دلیل این که نخود فرنگی به عنوان منبع عالی پروتئین شناخته می شود و عملکرد گوارشی را افزایش می دهد، برای دوران بارداری بسیار مفید است. همچنین این گیاه، ماده ای غنی از آهن است و به همین علت برای زنان باردار یا شیرده که با کمبود آهن مواجه هستند، مفید است.

در ضمن چون غلاف نخود فرنگی تازه دارای اسید فولیک است، می تواند از نقص لوله عصبی در جنین پیشگیری کند و از این طریق به سلامت زنان باردار کمک نماید.

  • سرمازدگی را درمان می کند

وجود مقادیر فراوان آنتی اکسیدان ها و مواد معدنی مثل آهن، کلسیم، روی، مس و منگنز در نخود سبز از ابتلا به سرمازدگی پیشگیری می کند. جالب است بدانید که اگر به سرمازدگی یا سرماسوزک مبتلا شدید و گوش و انگشتان دست و پای شما دچار تورم شد، می توانید این عارضه را با نخود فرنگی درمان نمایید. برای این منظور کافیست مقداری از این نخود را در آب بجوشانید، صاف کنید و سپس آب به دست آمده را با روغن کنجد ترکیب نمایید و انگشتان خود را با آن شستشو دهید تا مشکلتان برطرف شود.

  • قند خون را تنظیم می کند

نخود فرنگی به دلیل چند ویژگی خاص خود می تواند به کنترل و تنظیم قند خون کمک کند. اولاً این که نخود سبز، شاخص گلیسمی پایینی دارد. این شاخص نشان دهنده این است که بعد از خوردن غذا، قند خون با چه سرعتی بالا می رود. بنابراین غذاهای کم گلایسمی، بیشتر به تنظیم قند خون کمک می کنند.

به علاوه نخود فرنگی میزان زیادی فیبر و پروتئین دارد که این فیبر، سرعت جذب کربوهیدرات ها را کاهش می دهد و از این رو قند خون به طور ناگهانی افزایش پیدا نمی کند. برخی تحقیقات هم نشان داده اند که خوردن خوراکی هایی مانند نخود فرنگی که فیبر و پروتئین زیادی دارند، می توانند برای تثبیت قند خون در افراد مبتلا به دیابت نوع 2 موثر باشند، زیرا مقاومت بدن نسبت به انسولین را کاهش می دهند. ضمناً نخود سبز، هیچ نوع قند اضافه ای مثل شکر سفید یا مواد شیمیایی ندارد و به همین علت به تنظیم قند خون بدن کمک می کند.

  • گوارش را بهبود می بخشد

چون فیبر باعث می شود که دستگاه گوارش بدن تقویت شود و باکتری های خوب روده سالم بمانند، پس نخود فرنگی که منبع غنی از فیبر می تواند عملکرد گوارشی بدن را بهبود ببخشد. در واقع وجود باکتری های مفید روده، بدن شما را در برابر بیماری های شایع گوارشی مثل التهاب روده، سندروم روده تحریک پذیر و سرطان روده ایمن می کند. از طرف دیگر فیبر موجود در نخود فرنگی هم باعث بهبود فرایند هضم غذا و در نتیجه افزایش سوخت و ساز بدن می شود. بنابراین این فیبر به بهبود حرکات روده، رفع زخم و ناراحتی معده و درمان یبوست کمک می کند.

از نخود فرنگی می توان در غذاها و سالادها هم استفاده کرد.
  • برای تقویت قدرت بینایی مفید است

نخود فرنگی به دلیل داشتن ویتامین A و بتاکاروتن برای سلامت چشم مفید است و به حفظ سلامت غشا مخاطی، پوست و دید چشم کمک می کند. بنابراین اگر می خواهید از ابتلا به بیماری های چشمی مثل آب مروارید در امان باشید، حتماً نخود فرنگی میل کنید.

  • برای سلامت روان مفید است

پزشکان برای بهبود حال بیمارانی که دچار افسردگی هستند، توصیه می کنند که از مواد غذایی با آنتی اکسیدان زیاد استفاده کنند. یکی از این خوراکی ها، نخود فرنگی است که دارای فولات فراوان است و به همین دلیل تاثیر مثبتی بر سلامت روان دارد.

  • برای جلوگیری از ریزش مو موثر است

نخود فرنگی سرشار از ویتامین C است که باعث تقویت و آب رسانی به موها و جلوگیری از ریزش آن ها می شود و از طرف دیگر در تشکیل کلاژن نقش دارد و باعث رشد فولیکول های مو می شود. همچنین نخود سبز منبع خوبی از انواع ویتامین های B مثل فولات، B6 و B12 است که با افزایش گلبول های قرمز خون، کار اکسیژن رسانی به فولیکول های مو را افزایش داده و به درمان ریزش مو و موخوره کمک می کند. پس اگر می خواهید از شر موهای شکننده خلاص شوید، بهتر است که از نخود فرنگی استفاده نمایید.

  • به بهبود بیماری سلیاک کمک می کند

افرادی که به بیماری سلیاک مبتلا هستند، نمی توانند از خوراکی های حاوی گلوتن مثل گندم و جو استفاده کنند. بنابراین این افراد می توانند به جای موادی مانند گندم و جو، از نخود فرنگی که غنی از پروتئین و فیبر است و گلوتن ندارد، استفاده نمایند.

  • درد سوختگی را تسکین می دهد

شما می توانید برای تسکین و آرام شدن دردهای ناشی از سوختگی، خمیر تهیه شده از نخود فرنگی را بر روی محل سوختگی بمالید.

نخود فرنگی پاک شده برند نعنا

 

عوارض نخود فرنگی

  • وجود ضد مغذی ها

در کنار مواد مغذی که در نخود فرنگی یافت می شود، این گیاه دارای موادی است که از آن ها با نام ضد مواد مغذی یاد می شود و این ها می توانند در فرایند گوارش و جذب مواد معدنی تداخل ایجاد کنند. این مواد بیشتر برای افرادی که از حبوبات به عنوان غذای اصلی استفاده می کنند مضر است، اما میزان آن ها در نخود فرنگی، بسیار کمتر از دیگر حبوبات است و به همین دلیل تنها در صورتی که فرد به صورت مرتب از نخود سبز استفاده کند، دچار مشکل می شود.

اسید فیتیک و لکتین از جمله مهم ترین ضد مغذی هایی هستند که در این نوع نخود وجود دارند. اسید فیتیک می تواند در جذب مواد مغذی مثل آهن، کلسیم، زینک و منیزیم اختلال ایجاد کند و لکتین هم باعث بروز علائمی مانند نفخ و ورم می شود و می تواند تاثیر مخربی بر جذب مواد مغذی بگذارد. در کل برای پیشگیری از تاثیر این ضد مغذی ها لازم است که سه مورد زیر را رعایت نمایید:

1- در مصرف نخود فرنگی، تعادل را رعایت نمایید. گفته می شود که برای بیشتر افراد، مصرف یک سوم تا یک دوم پیمانه نخود فرنگی در هر وعده کافی است.

2- انجام فرآوری هایی مثل شور گذاشتن، جوانه زدن و خیساندن می تواند در کاهش میزان ضد مغذی های موجود در نخود سبز موثر باشد.

3- نخود فرنگی را به صورت کاملاً پخته میل کنید، چرا که میزان ضد مغذی ها در نخود فرنگی خام بسیار بیشتر است و همین عامل سبب افزایش احتمال ایجاد ناراحتی های گوارشی می شود.

  • محدودیت مصرف در بیماران کلیوی و مبتلا به نقرس

نخود فرنگی دارای ماده ای به نام پورین است که به اسید اوریک متابولیزه می شود و کریستال های مازاد آن در کلیه ها، مفاصل، تاندون ها و دیگر اندام ها رسوب می کنند و باعث بروز یا تشدید بیماری نقرس می شوند. از این رو افرادی که به بیماری های کلیوی یا نقرس مبتلا هستند، باید مصرف این خوراکی را محدود کنند.

  • بروز آلرژی

مصرف نخود فرنگی می تواند باعث بروز آلرژی در افراد شود. بنابراین اگر سابقه حساسیت و آلرژی دارید، حتماً پیش از مصرف نخود سبز با پزشک خود مشورت نمایید.

  • ایجاد نفخ شکمی و ناراحتی معده

مصرف بیش از اندازه این نخود در بعضی افراد باعث ایجاد نفخ شکمی و ناراحتی معده می شود.

  • بروز فاویسم

نخود فرنگی جز غذاهای ممنوعه در بیماران مبتلا به فاویسم است. در ضمن مصرف این نوع نخود می تواند سبب بروز بیماری فاویسم در برخی افراد شود.

  • عقیم شدن آقایان

گفته می شود که زیاده روی در مصرف نخود سبز موجب عقیم شدگی و ناباروری در آقایان می گردد.

  • ایجاد یبوست یا اسهال

خوردن بیش از حد نخود فرنگی به علت وجود پروتئین و جذب بیش از اندازه آن، ممکن است سبب بروز یبوست یا اسهال در انسان شود.

  • افزایش وزن بدن

چنانچه در مصرف نخود فرنگی زیاده روی کنید، ممکن است دچار اشتهای کاذب شوید و به جای لاغری، وزنتان افزایش پیدا کند.

  • ایجاد نفخ

نخود فرنگی هم می تواند به دلایل مختلفی باعث بروز نفخ شود. اولین علت بودن در زنجیره فودمپ ها است. این فودمپ ها که جز کربوهیدرات ها به حساب می آیند، هضم نشده و با باکتری های معده تخمیر می شوند و به همین دلیل ایجاد گاز می کنند. شما برای کاهش این مشکل می توانید میزان مصرف نخود سبز را کاهش دهید و در هر وعده، حداکثر یک سوم پیمانه نخود فرنگی پخته میل کنید.

همچنین اگر بخش بزرگی از رژیم غذایی شما را نخود فرنگی تشکیل دهد، لاکتین موجود در آن می تواند سبب بروز نفخ و دیگر نشانه های گوارشی در بعضی افراد شود. بنابراین برای کاهش میزان لاکتین نخود فرنگی از روش های مختلف فرآوری مانند خیساندن، شور گذاشتن یا جوانه زدن کمک بگیرید تا هضم آن هم ساده تر شود.

اگر نمی خواهید بدنتان با خوردن نخود فرنگی نفخ کند، بهتر است که آن را بخش ثابتی از رژیم غذایی خود در نظر بگیرید تا بدن به هضم آن عادت کند.

 

جمع بندی

همان طور که در این مطلب به آن اشاره کردیم مصرف متعادل نخود فرنگی می تواند فواید بسیاری برای بدن داشته باشد و در عین حال زیاده روی در مصرف آن می تواند بدن را با مشکلاتی مثل ناراحتی های گوارشی مواجه کند.

پس اگر شما هم به خوردن متعادل نخود فرنگی علاقه دارید و می خواهید از فواید آن بهره مند شوید، می توانید نخود سبز مورد نیاز خود را با خیال راحت و بدون دردسر از فروشگاه اینترنتی شادیکار سفارش دهید. لازم به ذکر است که این نخود فرنگی ها توسط زنان توانمند سرپرست خانوار تحت پوشش جمعیت امام علی (ع)، در بسته های نیم کیلویی و با رعایت کلیه دستورالعمل های بهداشتی تهیه و بسته بندی می شوند.

بنابراین اگر شما هم ساکن شهر تهران هستید، می توانید با سر زدن به صفحه مواد غذایی شادیکار هم از قیمت نخود فرنگی این فروشگاه مطلع شوید و هم بدون اتلاف وقت، خرید نخود فرنگی را انجام دهید و در اسرع وقت درب منزل تحویل بگیرید.

 

خلاصه ای از آنچه گفته شد

  • از جمله فواید نخود فرنگی می توان به کاهش احتمال بروز سرطان، کمک به کاهش وزن، کمک به سلامت پوست، پیشگیری از آلزایمر، حفظ سلامت استخوان ها و کاهش میزان کلسترول اشاره کرد.
  • رعایت تعادل در مصرف نخود فرنگی، انجام فرآوری بر روی آن و پخته میل کردن نخود سبز باعث کاهش اثرات ضد مغذی ها بر بدن می شود.
  • از عوارض نخود فرنگی می توان به تشدید بیماری نقرس، بروز آلرژی، بروز نفخ شکمی و ناراحتی معده، بروز فاویسم و عقیم شدگی آقایان اشاره کرد.

 

پرسش و پاسخ های متداول

طریقه مصرف نخود فرنگی چگونه است؟

نخود فرنگی که جز دسته حبوبات است به روش های مختلفی همچون تازه، پخته، کنسروی و خشک شده مورد استفاده قرار می گیرد.

2- با توجه به عوارض نخود فرنگی، بالاخره بهتر است نخود فرنگی بخوریم یا از مصرف آن صرف نظر نماییم؟

با توجه به مواد مغذی و خواص آن بهتر است مصرف متعادل آن را در رژیم غذایی خود بگنجانید.

3- برای نگهداری نخود فرنگی از چند روش استفاده می شود؟

معمولاً برای نگهداری نخود سبز از دو روش فریز کردن و کنسرو کردن استفاده می شود.

4- آیا خوردن آب نخود فرنگی هم مفید است؟

بله، آب نخود سبز، ضد سودا است و مصرف آن می تواند تاثیر زیادی در کاهش وزن داشته باشد.

 

منابع:

به اندام

راسخون

پارسی دی

نمناک

مجله اینترنتی کوکا

این نوشته در بلاگ ارسال شده است. این لینک مستقیم به این نوشته است.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.