راهنمای جامع طرز تهیه رب گوجه خانگی
در این مقاله با راهنمای جامع طرز تهیه رب گوجه خانگی با شما همراه خواهیم بود. اگر شما هم از ربهای صنعتی با انواع مواد افزودنی فراری هستید، حتما این متن را تا پایان مطالعه نمایید.
|
رب گوجه فرنگی یکی از اصلیترین و محبوبترین چاشنیهایی است که به دلیل عطر و طعم بینظیر آن در سرتاسر دنیا استفاده میشود.
شاید برایتان جالب باشد که بدانید، تاریخچه درست کردن رب گوجه به عنوان یکی از پرکاربردترین چاشنیهای غذایی برای اولین بار به کشور ایتالیا برمیگردد.
در ایران هم از زمانهای قدیم رسم بر این بوده است که در فصل تابستان به دلیل فراوانی گوجه فرنگی، بساط درست کردن آن را در حیاط و پشت بامها به راه بیاندازند.
ما هم امروز قصد داریم انواع روشهای درست کردن این چاشنی پرطرفدار را به شیوه ارگانیک و طبیعی به شما آموزش دهیم؛ پس با ما همراه باشید.
طرز تهیه رب گوجه فرنگی خانگی که کپک نزند
قطعاً یکی از مواردی که در درست کردن رب گوجه خانگی مطرح است، این است که با توجه به این که ماده افزودنی به آن اضافه نمیشود، چگونه میتوان از کپک زدن آن جلوگیری کرد؟
بر خلاف تصور عموم تهیه رب بسیار ساده است. ما همراه شما هستیم تا با آموزشی ساده راه درست کردن رب گوجه خانگی بدون کپک را به شما یاد دهیم؛ پس این مطلب را تا پایان مطالعه نمایید.
مواد لازم جهت تهیه رب گوجه خانگی بدون کپک
گوجه فرنگی | 2 کیلوگرم |
نمک | 1 قاشق چایخوری |
روغن مایع یا روغن زیتون | 1 پیمانه |
برای شروع کار فر را بر روی دمای 150 درجه تنظیم کنید تا گرم شود؛ سپس شاخ و برگهای گوجه را جدا کرده و آنها را در اندازههای درشت خرد کنید تا حین پخت له نشوند.
گوجهها را درون قابلمه بریزید؛ سپس حدود 2 دقیقه روی شعله زیاد گاز هم بزنید تا له شوند. سپس نصف پیمانه از روغن زیتون را به همراه یک قاشق چایخوری نمک اضافه کنید.
البته میتوانید از نمک بیشتری استفاده نمایید؛ چرا که اضافه کردن نمک یکی از راههای جلوگیری از کپک زدن رب میباشد.
در ضمن اگر نمک زیاد سبب شوری رب گوجه شد، اصلاً نگران نباشید، میتوانید آن را با کم نمکتر کردن غذایتان جبران نمایید. |
در مرحله بعدی گوجه را در مخلوط کن بریزید و پالس بزنید تا کاملاً یک دست و صاف شود. سپس پوره را از صافی رد کنید تا پوست و تخمهای گوجه از آن جدا شود.
سپس پورهها را در دو سینی بزرگ فر بریزید و به مدت 3 ساعت درون فر بگذارید. به خاطر داشته باشید اگر دو سینی را همزمان با هم در فر گذاشتید، باید وسط کار آنها را جا به جا کنید.
زمانی که حجم پوره تقریباً نصف شد، دمای فر را به 120 درجه کاهش دهید. این مرحله را تا وقتی که رب خوش رنگ و براقی به دست آید، ادامه دهید.
پس از آماده و خنک شدن رب، آنها را با لیسک سیلیکونی در ظروف شیشهای یا پلاستیکی کاملاً تمیز و بی بو بریزید و روی آنها را با کمی روغن (ترجیحاً روغن زیتون) بپوشانید تا از کپک زدگی آن جلوگیری نمایید.
در ظروف رب باید کاملاً کیپ و محکم شود و سپس آن را در یخچال نگهداری نمایید. این کار باعث کاهش احتمال کپک زدگی رب میشود.
این نکته را به خاطر داشته باشید که اگر به هر دلیلی روی رب لکههای کپک ظاهر شد، باید کل آن را دور بریزید و از هیچ قسمت آن استفاده ننمایید.
چون غذاها همیشه از قسمتهای انتهایی شروع به کپک زدن میکنند و امکان دارد شما قارچهای حاصل از آن را با چشم نبینید، اما این به معنی سالم بودن رب نیست و میتواند شما را دچار مسمومیت نماید.
همچنین اگر قصد نگهداری طولانی مدت رب گوجهها را دارید، با توجه به افزایش احتمال کپک زدن آنها میتوانید، آنها را در قالبهای یخ در فریزر قرار دهید و هر زمان که نیاز داشتید، به راحتی استفاده نمایید.
طرز تهیه رب گوجه فرنگی سنتی
با توجه به این که در ربهای صنعتی موجود در بازار از مواد افزودنی و نگهدارنده به میزان زیادی استفاده میشود، جهت حفظ سلامتیمان بهتر است به فکر تهیه رب گوجههای خانگی باشیم.
برای شروع کار باید از گوجههای رسیده و شیرین استفاده نمایید. بهترین گوجهها برای تهیه رب، گوجههای گوشتی و در وهله دوم گوجههای آبدار میباشند.
گوجه فرنگی | 1 صندوق یا بیشتر |
نمک | به میزان دلخواه |
روغن | 1 فنجان |
ابتدا باید گوجههای انتخاب شده را خوب بشویید و بعد از آن مدت زمانی صبر کنید تا کاملاً خشک شوند. سپس گوجهها را به 4 یا 8 قسمت قاچ کرده و در ظرف بزرگی مانند تشت قرار دهید.
علت این که گوجهها را به تکههای ریز خرد نمیکنیم، این است که از له شدن آنها در هنگام پخت رب جلوگیری کنیم. |
در این مرحله روی گوجهها نمک بپاشید. به خاطر داشته باشید یکی از راههایی که از کپک زدن رب جلوگیری میکند، این است که کاملاً شور شود.
سپس 24 ساعت در زیر نور مستقیم آفتاب قرار دهید و هر چند ساعت یکبار هم بزنید تا کپک نزنند. این کار را تا زمانی که پوست گوجه از قسمت گوشتی آن جدا شود، ادامه دهید.
در مرحله بعد باید پوست و تخم گوجه فرنگی را جدا کنید. برای این کار احتیاج به یک صافی و یک آبکش دارید. گوجهها را یک بار با آبکش و بار دیگر با صافی، صاف کنید.
برای بهتر جدا شدن پوست و تخم گوجهها میتوانید از دستهایتان کمک بگیرید و با چنگ زدن گوجهها کاری کنید تا آب گوجهها کاملاً گرفته شود.
حال آب گوجههای صاف شده را در یک قابلمه مناسب ریخته و اجازه دهید چند ساعت روی شعله ملایم بپزد. در این حین مرتب رب را هم بزنید تا ته نگیرد. رب باید تا زمان غلیظ شدن و تبخیر شدن آب آن کاملاً بپزد.
علاوه بر ایجاد حباب بر سطح رب، یکی از نشانههایی که میتوان از تبخیر کامل آب مطمئن شد، این است که وقتی قاشق را در رب فشار میدهید آب در قاشق جمع نشود. |
در مرحله آخر پس از چشیدن نمک آن باید روغن را اضافه کنید؛ سپس وقتی غلظت رب به میزان دلخواه رسید، زیر قابلمه را خاموش نمایید.
پس از خنک شدن رب، آنها را در ظرف شیشهای یا پلاستیکی بریزید، روی آن را با یک لایه روغن بپوشانید، در ظرف را محکم ببندید و در یخچال قرار دهید.
رب گوجه طبیعی و سالم شما آماده مصرف میباشد، نوش جان!
طرز تهیه رب گوجه خانگی خوش رنگ
با توجه به این که رب گوجه یکی از چاشنیهایی است که در بسیاری از غذاها مورد استفاده قرار میگیرد، خوش رنگ و لعاب بودن آن اهمیت زیادی دارد.
جهت خوش رنگ شدن رب گوجههای خانگی، راه حلهای بسیار سادهای وجود دارد که در ادامه به ذکر آنها خواهیم پرداخت.
1- نوع گوجهها: اولین و مهمترین موردی که در تهیه رب گوجههای خانگی حائز اهمیت است، استفاده از گوجههایی با پوست نازک و قرمز رنگ با گوشتی که سفت و سفید نباشد.
طبیعتاً گوجههای قرمزتر و مرغوبتر، ربهای خوش رنگتری را به عمل میآورند. همچنین به خاطر داشته باشید، گوجههای گلخانهای به دلیل آب کمی که دارند، رنگ خوبی به رب نمیدهند، پس از آنها استفاده نکنید.
2- رنگ و طعم بهتر: همانطور که گفته شد، ربها در هنگام پخت حبابهایی را ایجاد خواهند کرد. اگر این حبابها به علت ترکیدن، به سمت بالا پرتاب شوند ، مقداری از آنها به دیوارههای ظرف خواهند چسبید.
داغ بودن ظرف باعث ایجاد حالت سوختگی و رنگ قهوهای در رب میشود. شما باید با دقت این تکهها را جدا کرده و به هیچ عنوان به داخل ظرف برنگردانید، در غیر این صورت رنگ و طعم رب شما خراب خواهد شد.
3- حرارت لازم برای پخت رب: همچنین میزان حرارت شعله نیز در رنگ رب موثر میباشد. بهترین درجه شعله، آن است که متوسط رو به زیاد باشد تا رب به اندازه کافی قل قل کند و در زمان مناسبی پخته شود.
4- زمان لازم برای پخت رب: یعنی رب هر چه بیشتر از حد مجاز پخته شود تغییر رنگ میدهد. پختن بیش از حد، رنگ رب را از قرمز به جگری تغییر میدهد و آن را تیره میکند.
5- میزان روغن برای خوش رنگ شدن رب: اگر شما از یک قابلمه بزرگ برای تهیه رب استفاده میکنید، ریختن تنها یک قاشق روغن مایع در ربتان میتواند در خوش رنگی آن تاثیر به سزایی داشته باشد.
البته مراقب باشید که در ریختن روغن زیاده روی نکنید، چرا که میتواند سبب چرب شدن و بی کیفیت شدن رب شما شود.
6- ظرف مناسب برای پخت رب: در نهایت توصیه ما به شما این است که برای پخت رب خوش رنگتر از قابلمههای چدنی و یا قابلمههای مسی استفاده نمایید. جنس مسی سبب خوش رنگی رب شما میشود.
رب خانگی چطور درست کنیم
اگر به دنبال بهترین روشها جهت پخت رب خانگی میگردید، ما 3 دستور عالی و متفاوت برای شما آماده کردهایم تا با سلیقه و شرایط خودتان از یکی از این 2 روش استفاده نمایید.
3 روش معروف درست کردن رب خانگی به شرح زیر میباشد:
1- طرز تهیه رب گوجه با جوشاندن گوجه خام
2- طرز تهیه رب گوجه آفتابی یا پخت رب گوجه با آفتاب
- طرز تهیه رب گوجه با جوشاندن گوجه خام
با توجه این که این روش به فصل خاصی وابسته نیست و احتیاجی به نور آفتاب هم ندارد، متدوالترین شیوه تهیه رب گوجه خانگی میباشد.
مواد لازم جهت تهیه رب گوجه خانگی با جوشاندن گوجه خام
گوجه فرنگی | 2 الی 3 کیلو |
نمک | 1 قاشق غذاخوری |
روغن | به میزان لازم |
در مرحله اول مشابه مطالبی که پیش از این گفته شد، ابتدا گوجههای سالم را شسته و صبر کنید تا آب بیندازند. سپس آنها را به 3 الی 4 قسمت برش بزنید.
در مرحله بعد گوجهها را درون قابلمه ریخته و به آنها نمک اضافه کنید. این کار باعث افزایش ماندگاری و جلوگیری از فساد رب گوجه میشود.
قابلمه را بر روی شعله متوسط قرار دهید و در ظرف را ببندید تا رب گوجهها کم کم آب انداخته و در آب خودشان شروع به جوشیدن کنند.
پس از حدود نیم ساعت تا یک ساعت که گوجهها پخته شدند، گوجهها را با دست ورز دهید و تکه تکه از صافی عبور دهید به نحوی که پوست و دانههای گوجه درون صافی باقی بماند.
در صورتی که از بیش از 10 کیلوگرم گوجه استفاده میکنید، باید از صافیهای ریزتری استفاده کنید تا دانههای گوجه که سبب تلخی رب میشوند از آن رد نشوند. |
بعد از انجام این مراحل، باید گوجهها را روی شعله با حرارت بالا قرار دهید تا به جوش آید و سپس حرارت آن را کم نمایید و هر نیم ساعت یک بار آن را هم بزنید، تا ته نگیرد.
برای غلیظ شدن رب گوجه، درب قابلمه را باز بگذارید تا آب آنها زودتر بخار شود. هر زمان که رب با صدای بلند قل خورد و به بیرون پرتاب شد، نشان میدهد که رب کاملاً رسیده و آب آن گرفته شده است. |
سپس حرارت گاز را کم کرده و اجازه میدهیم 15 دقیقه بجوشد؛ البته اگر مایل هستید که رب غلیظتری داشته باشید، باید مدت زمان بیشتری با حرارت کم آن را بجوشانید.
حال به ازای هر یک کیلو رب (نه گوجه)، یک قاشق غذاخوری روغن جهت جلوگیری از کپک زدگی به رب اضافه کنید و بعد از 1 الی 2 دقیقه زیر گاز را خاموش نمایید و در ظروف شیشهای یا پلاستیکی بریزید.
- طرز تهیه رب گوجه آفتابی یا پخت رب گوجه با آفتاب
این روش بیشتر در مناطق گرمسیری با آفتاب سوزان و همچنین در فصل تابستان، کارآیی دارد. کسانی که دوست دارند، رب گوجه ترشتری داشته باشند، میتوانند از این شیوه استفاده نمایند.
مواد لازم برای تهیه رب گوجه آفتابی
گوجه فرنگی | 50 الی 60 کیلوگرم |
نمک | یک کیسه نمک |
روغن | به میزان لازم |
در این روش ابتدا گوجهها را شسته و پس از خشک شدن، آنها را به چند تکه تقسیم نمایید. سپس با توجه به حجم گوجهها، یک کیسه نمک روی آنها بریزید.
نگران شوری رب گوجه نباشید، چون در صورتی که با این مسأله مواجه شدید، میتوانید در پخت غذا از نمک کمتری استفاده کنید و یا به طور کل نمک را از غذا حذف نمایید. |
حال گوجههای بریده و نمک زده را درون قابلمه بریزید و 2 روز در مقابل آفتاب قرار دهید. ضمناً هر چند ساعت یک بار آنها را هم بزنید تا کپک نزنند.
همچنین جهت جلوگیری از ورود گرد و خاک و حشرات موذی به قابلمه، بهتر است روی آن را با یک توری بپوشانید.
در طی این 2 روز، چند بار گوجهها را با دست ورز دهید تا کاملاً له شوند. وقتی گوجهها رسیدند و پوست آنها از گوشتشان جدا شد، آنها را خوب ورز داده و از صافی عبور دهید.
گوجهها را درون صافی ورز دهید تا گوشت و آب گوجه از صافی رد شود و فقط تخم و پوسته آن درون صافی باقی بماند.
توجه داشته باشید که قرار دادن گوجه در آفتاب باعث ایجاد حالت گندیدگی و ترش شدن آنها میگردد. اما نمک زدن و ورز دادن روزانه گوجهها از این مسأله جلوگیری میکند. |
بقیه مراحلی که برای تهیه رب گوجه آفتابی انجام میشود، مشابه روش قبلی است. یعنی ابتدا گوجهها را درون قابلمه ریخته و سپس آن را بر روی حرارت متوسط قرار میدهیم تا آب اضافیش بخار شود.
وقتی صدای جوشیدن و قل قل کردن رب را شنیدیم، به این معنی میباشد که رب گوجه رسیده است. حال باید شعله را ملایم کرده و اجازه دهیم 10 الی 15 دقیقه دیگر نیز بجوشد تا کاملاً غلیظ شود.
در این مرحله هم مشابه روش پیشین، به ازای هر کیلو رب 1 قاشق غذاخوری روغن مایع به رب اضافه کرده و بعد از 1 الی دو دقیقه قل خوردن و هم زدن آن، گاز را خاموش میکنیم.
برای سفت و غلیظتر شدن رب، باید حرارت را کم کرده و اجازه دهیم 30 دیگر بجوشد؛ البته هر 5 دقیقه نیز آن را هم میزنیم تا ربمان ته نگیرد.
طرز تهیه رب گوجه فرنگی خانگی با چرخ گوشت
مواد لازم جهت تهیه رب گوجه فرنگی خانگی با چرخ گوشت
گوجه فرنگی | به مقدار لازم |
نمک | به میزان کافی |
روغن مایع | به مقدار لازم |
در این روش ابتدا گوجه فرنگیها را تمیز شسته و سپس آنها را با چرخ گوشت به شکل پوره درمیآوریم، به طوری که اثری از تخم و پوست آن باقی نماند.
حال گوجه فرنگیهای له شده را درون یک قابلمه مسی یا لعابی بزرگ ریخته و بر روی حرارت ملایم قرار میدهیم تا مایه آن غلیظ شود.
اما اگر نخواهیم رب غلیظ شود، میتوانیم وقتی غلظت آن مشابه غلظت ماست شد، مقداری نمک به حدی که نه زیاد شور شود و نه بی نمک، به آن اضافه کنیم.
به خاطر داشته باشید که بهتر است در پایان طبخ، نمک را به میزان کافی به رب اضافه کنید و وقتی سفت شد و آب آن تبخیر شد از روی حرارت بردارید.
زمانی که رب گوجه کمی سرد شد، آن را در بطریهای شیشهای یا پلاستیکی تمیز میریزیم؛ البته به خاطر داشته باشید به اندازه 4 انگشت از سطح بالای رب باید خالی باشد.
بعد از این که کاملاً سرد شد، سر بطری را با روغن زیتون یا پارافین پر کرده و با چوب پنبه محکم میبندیم و در جای خنک همانند یخچال نگهداری میکنیم. |
عکس رب گوجه خانگی
در این بخش تعدادی از عکسهای رب گوجههای خانگی خوش رنگ و لعاب را با هم تماشا میکنیم. با ما همراه باشید تا شما هم از این دیدن این عکسها لذت ببرید.
طرز تهیه رب گوجه فرنگی با مخلوط کن
طرز تهیه رب گوجه با مخلوط کن در بعضی بخشها با دیگر روشهایی که پیش از این بیان شد، کمی متفاوت است.
مواد لازم جهت تهیه رب گوجه فرنگی با مخلوط کن
گوجه فرنگی | 6 کیلوگرم |
نمک | 3 قاشق غذاخوری |
روغن مایع | 4 قاشق غذاخوری |
برای تهیه رب گوجه با مخلوط کن ابتدا گوجهها را شسته و خرد میکنیم. سپس دانههای گوجه را با قاشق در میآوریم؛ چرا که اگر گوجهها به همراه دانههایشان در مخلوط کن ریخته شوند، سبب تلخی رب میشوند.
در این روش برای افزایش سرعت روند کار، میتوانیم از دور تند مخلوط کن استفاده کنیم و در زمانمان صرفه جویی نماییم.
در این مرحله باید گوجهها درون قابلمه ریخته و روی حرارت بگذاریم و پس از این که نرم و سرد شدند، با توجه به ظرفیت مخلوط کن مقداری از گوجههای نرم شده را درون آن بریزید و له کنید.
این کار را تا جایی که همه گوجهها له شوند، ادامه میدهیم. سپس آنها را از یک صافی با توری درشت رد میکنیم، به نحوی که آب آن گرفته شود و تفالهها درون صافی باقی بمانند.
سپس آب گوجهها را درون قابلمه ریخته و بر روی حرارت قرار میدهیم و هر از گاهی آن را هم میزنیم تا ته نگیرد.
زمانی که به اواخر پخت نزدیک میشویم، ممکن است قطرات آب و رب به بیرون پاشیده شود و برای شما ایجاد سوختگی نماید.
تجربه ثابت کرده است که برای جلوگیری از بروز چنین مسألهای میتوان، یک صافی فلزی را که به اندازه در قابلمه است، روی آن گذاشته و از پاشیده شدن رب به بیرون جلوگیری کنیم. |
علت این که از در قابلمه برای این کار استفاده نمیکنیم، این است که با گذاشتن در قابلمه بخار ایجاد میشود و آب به درون قابلمه برمیگردد. اما اگر از صافی فلزی استفاده شود، به دلیل سوراخهایی که دارد، بخار آب به راحتی از آنها خارج میشود.
در اواخر پخت، قابلمه را بر روی حرارت متوسط میگذاریم و وقتی غلیظ و سفت شد، زیر گاز را خاموش میکنیم و نمک را به رب اضافه میکنیم.
پس از سرد شدن رب آن را در ظرفهای تمیز میریزیم و برای این که هوا به رب نرسد و کپک بزند، روی هر ظرف را با یک قاشق روغن میپوشانیم.
اگر بخواهید رب گوجه فرنگیتان را کاراملی کنید، باید رب را در سینی فر قرار دهید؛ البته این مرحله کاملاً اختیاری است و میتوانید همه آن را به شکل سنتی و روی اجاق گاز تهیه نمایید.
همچنین همان طور گفته شد، برای ماندگاری بیشتر ربها میتوانید، آنها را در قالبهای یخ ریخته و در فریزر قرار دهید.
بد نیست این نکته را نیز بدانید که اگر دوست دارید، رب شما طعم ویژهتری داشته باشد، میتوانید هنگام قل خوردن رب، فلفل قرمز و یا هر نوع سبزیجات دیگری که دوست دارید به رب گوجهتان اضافه نمایید.
منابع: