راهنمای جامع طرز تهیه رب گوجه خانگی

راهنمای جامع طرز تهیه رب گوجه خانگی

در این مقاله با راهنمای جامع طرز تهیه رب گوجه خانگی با شما همراه خواهیم بود. اگر شما هم از رب­های صنعتی با انواع مواد افزودنی فراری هستید، حتما این متن را تا پایان مطالعه نمایید.

آنچه در ادامه خواهید خواند:

·      طرز تهیه رب گوجه فرنگی خانگی که کپک نزند

·      طرز تهیه رب گوجه فرنگی سنتی

·      طرز تهیه رب گوجه خانگی خوش رنگ

·      رب خانگی چطور درست کنیم

·      طرز تهیه رب گوجه فرنگی خانگی با چرخ گوشت

·      عکس رب گوجه فرنگی خانگی

·      طرز تهیه رب گوجه فرنگی با مخلوط کن

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

رب گوجه فرنگی یکی از اصلی­ترین و محبوب­ترین چاشنی­هایی است که به دلیل عطر و طعم بی­نظیر آن در سرتاسر دنیا استفاده می­شود.

 

 

 

شاید برایتان جالب باشد که بدانید، تاریخچه درست کردن رب گوجه به عنوان یکی از پرکاربرد­ترین چاشنی‌های غذایی برای اولین بار به کشور ایتالیا برمی‌گردد.

در ایران هم از زمان­­های قدیم رسم بر این بوده است که در فصل تابستان به دلیل فراوانی گوجه فرنگی، بساط درست کردن آن را در حیاط و پشت بام­ها به راه بیاندازند.

ما هم امروز قصد داریم انواع روش­های درست کردن این چاشنی پرطرفدار را به شیوه ارگانیک و طبیعی به شما آموزش دهیم؛ پس با ما همراه باشید.

 

طرز تهیه رب گوجه فرنگی خانگی که کپک نزند

قطعاً یکی از مواردی که در درست کردن رب گوجه خانگی مطرح است، این است که با توجه به این که ماده افزودنی به آن اضافه نمی­شود، چگونه می­توان از کپک زدن آن جلوگیری کرد؟

بر خلاف تصور عموم تهیه رب بسیار ساده است. ما همراه شما هستیم تا با آموزشی ساده راه درست کردن رب گوجه خانگی بدون کپک را به شما یاد دهیم؛ پس این مطلب را تا پایان مطالعه نمایید.

مواد لازم جهت تهیه رب گوجه خانگی بدون کپک

گوجه فرنگی 2 کیلوگرم
نمک 1 قاشق چای­خوری
روغن مایع یا روغن زیتون 1 پیمانه

 

برای شروع کار فر را بر روی دمای 150 درجه تنظیم کنید تا گرم شود؛ سپس شاخ و برگ­های گوجه را جدا کرده و آن­ها را در اندازه­های درشت خرد کنید تا حین پخت له نشوند.

گوجه­ها را درون قابلمه بریزید؛ سپس حدود 2 دقیقه روی شعله زیاد گاز هم بزنید تا له شوند. سپس نصف پیمانه از روغن زیتون را به همراه یک قاشق چای­خوری نمک اضافه کنید.

البته می­توانید از نمک بیشتری استفاده نمایید؛ چرا که اضافه کردن نمک یکی از راه­های جلوگیری از کپک زدن رب می­باشد.

 

در ضمن اگر نمک زیاد سبب شوری رب گوجه شد، اصلاً نگران نباشید، می­توانید آن را با کم نمک­تر کردن غذایتان جبران نمایید.

در مرحله بعدی گوجه را در مخلوط کن بریزید و پالس بزنید تا کاملاً یک دست و صاف شود. سپس پوره را از صافی رد کنید تا پوست و تخم­های گوجه از آن جدا شود.

سپس پوره­ها را در دو سینی بزرگ فر بریزید و به مدت 3 ساعت درون فر بگذارید. به خاطر داشته باشید اگر دو سینی را همزمان با هم در فر گذاشتید، باید وسط کار آن­ها را جا به جا کنید.

زمانی که حجم پوره تقریباً نصف شد، دمای فر را به 120 درجه کاهش دهید. این مرحله را تا وقتی که رب خوش رنگ و براقی به دست آید، ادامه دهید.

پس از آماده و خنک شدن رب، آن­ها را با لیسک سیلیکونی در ظروف شیشه­ای یا پلاستیکی کاملاً تمیز و بی بو بریزید و روی آن­ها را با کمی روغن (ترجیحاً روغن زیتون) بپوشانید تا از کپک زدگی آن جلوگیری نمایید.

در ظروف رب باید کاملاً کیپ و محکم شود و سپس آن­ را در یخچال نگهداری نمایید. این کار باعث کاهش احتمال کپک زدگی رب می­شود.

 

 

 

این نکته را به خاطر داشته باشید که اگر به هر دلیلی روی رب لکه­های کپک ظاهر شد، باید کل آن را دور بریزید و از هیچ قسمت آن استفاده ننمایید.

چون غذا­ها همیشه از قسمت­های انتهایی شروع به کپک زدن می­کنند و امکان دارد شما قارچ­های حاصل از آن را با چشم نبینید، اما این به معنی سالم بودن رب نیست و می­تواند شما را دچار مسمومیت نماید.

همچنین اگر قصد نگهداری طولانی مدت رب گوجه­ها را دارید، با توجه به افزایش احتمال کپک زدن آن­ها می­توانید، آن­ها را در قالب­های یخ در فریزر قرار دهید و هر زمان که نیاز داشتید، به راحتی استفاده نمایید.

 

طرز تهیه رب گوجه فرنگی سنتی

با توجه به این که در رب­های صنعتی موجود در بازار از مواد افزودنی و نگهدارنده به میزان زیادی استفاده می­شود، جهت حفظ سلامتیمان بهتر است به فکر تهیه رب گوجه­های خانگی باشیم.

برای شروع کار باید از گوجه­های رسیده و شیرین استفاده نمایید. بهترین گوجه­ها برای تهیه رب، گوجه­های گوشتی و در وهله دوم گوجه­های آب­دار می­باشند.

گوجه فرنگی 1 صندوق یا بیشتر
نمک به میزان دلخواه
روغن 1 فنجان

 

ابتدا باید گوجه­های انتخاب شده را خوب بشویید و بعد از آن مدت زمانی صبر کنید تا کاملاً خشک شوند. سپس گوجه­ها را به 4 یا 8 قسمت قاچ کرده و در ظرف بزرگی مانند تشت قرار دهید.

علت این که گوجه­ها را به تکه­های ریز خرد نمی­کنیم، این است که از له شدن آن­ها در هنگام پخت رب جلوگیری کنیم.

در این مرحله روی گوجه­ها نمک بپاشید. به خاطر داشته باشید یکی از راه­هایی که از کپک زدن رب جلوگیری می­کند، این است که کاملاً شور شود.

سپس 24 ساعت در زیر نور مستقیم آفتاب قرار دهید و هر چند ساعت یکبار هم بزنید تا کپک نزنند. این کار را تا زمانی که پوست گوجه از قسمت گوشتی آن جدا شود، ادامه دهید.

در مرحله بعد باید پوست و تخم گوجه فرنگی را جدا کنید. برای این کار احتیاج به یک صافی و یک آبکش دارید. گوجه­ها را یک بار با آبکش و بار دیگر با صافی، صاف کنید.

برای بهتر جدا شدن پوست و تخم گوجه­ها می­توانید از دست­هایتان کمک بگیرید و با چنگ زدن گوجه­ها کاری کنید تا آب گوجه­ها کاملاً گرفته شود.

حال آب گوجه­های صاف شده را در یک قابلمه مناسب ریخته و اجازه دهید چند ساعت روی شعله ملایم بپزد. در این حین مرتب رب را هم بزنید تا ته نگیرد. رب باید تا زمان غلیظ شدن و تبخیر شدن آب آن کاملاً بپزد.

علاوه بر ایجاد حباب بر سطح رب، یکی از نشانه­هایی که می­توان از تبخیر کامل آب مطمئن شد، این است که وقتی قاشق را در رب فشار می‌دهید آب در قاشق جمع نشود.

 

در مرحله آخر پس از چشیدن نمک آن باید روغن را اضافه کنید؛ سپس وقتی غلظت رب به میزان دلخواه رسید، زیر قابلمه را خاموش نمایید.

پس از خنک شدن رب، آن­ها را در ظرف شیشه­ای یا پلاستیکی بریزید، روی آن را با یک لایه روغن بپوشانید، در ظرف را محکم ببندید و در یخچال قرار دهید.

رب گوجه طبیعی و سالم شما آماده مصرف می­باشد، نوش جان!

 

طرز تهیه رب گوجه خانگی خوش رنگ

با توجه به این که رب گوجه یکی از چاشنی­هایی است که در بسیاری از غذا­ها مورد استفاده قرار می­گیرد، خوش رنگ و لعاب بودن آن اهمیت زیادی دارد.

جهت خوش رنگ شدن رب گوجه­های خانگی، راه حل­های بسیار ساده­ای وجود دارد که در ادامه به ذکر آن­ها خواهیم پرداخت.

1- نوع گوجه­ها: اولین و مهم­ترین موردی که در تهیه رب گوجه­های خانگی حائز اهمیت است، استفاده از گوجه­هایی با پوست نازک و قرمز رنگ با گوشتی که سفت و سفید نباشد.

طبیعتاً گوجه­های قرمز­تر و مرغوب­تر، رب­های خوش رنگ­تری را به عمل می­آورند. همچنین به خاطر داشته باشید، گوجه­های گلخانه­ای به دلیل آب کمی که دارند، رنگ خوبی به رب نمی­دهند، پس از آن­ها استفاده نکنید.

2- رنگ و طعم بهتر: همان­طور که گفته شد، رب­ها در هنگام پخت حباب­هایی را ایجاد خواهند کرد. اگر این حباب­ها به علت ترکیدن، به سمت بالا پرتاب شوند ، مقداری از آن­ها به دیواره­های ظرف خواهند چسبید.

داغ بودن ظرف باعث ایجاد حالت سوختگی و رنگ قهوه­ای در رب می­شود. شما باید با دقت این تکه­ها را جدا کرده و به هیچ عنوان به داخل ظرف برنگردانید، در غیر این صورت رنگ و طعم رب شما خراب خواهد شد.

3- حرارت لازم برای پخت رب: همچنین میزان حرارت شعله نیز در رنگ رب موثر می­باشد. بهترین درجه شعله، آن است که متوسط رو به زیاد باشد تا رب به اندازه کافی قل قل کند و در زمان مناسبی پخته شود.

4- زمان لازم برای پخت رب: یعنی رب هر چه بیشتر از حد مجاز پخته شود تغییر رنگ می­دهد. پختن بیش از حد، رنگ رب را از قرمز به جگری تغییر می­دهد و آن را تیره می­کند.

5- میزان روغن برای خوش رنگ شدن رب: اگر شما از یک قابلمه بزرگ برای تهیه رب استفاده می­کنید، ریختن تنها یک قاشق روغن مایع در ربتان می­تواند در خوش رنگی آن تاثیر به سزایی داشته باشد.

البته مراقب باشید که در ریختن روغن زیاده روی نکنید، چرا که می­تواند سبب چرب شدن و بی کیفیت شدن رب شما شود.

6- ظرف مناسب برای پخت رب: در نهایت توصیه ما به شما این است که برای پخت رب خوش رنگ­تر از قابلمه­های چدنی و یا قابلمه­های مسی استفاده نمایید. جنس مسی سبب خوش رنگی رب شما می­شود.

 

رب خانگی چطور درست کنیم

اگر به دنبال بهترین روش­ها جهت پخت رب خانگی می­گردید، ما 3 دستور عالی و متفاوت برای شما آماده کرده­ایم تا با سلیقه و شرایط خودتان از یکی از این 2 روش استفاده نمایید.

3 روش معروف درست کردن رب خانگی به شرح زیر می­باشد:

1- طرز تهیه رب گوجه با جوشاندن گوجه خام

2- طرز تهیه رب گوجه آفتابی یا پخت رب گوجه با آفتاب

  • طرز تهیه رب گوجه با جوشاندن گوجه خام

با توجه این که این روش به فصل خاصی وابسته نیست و احتیاجی به نور آفتاب هم ندارد، متدوال­ترین شیوه تهیه رب گوجه خانگی می­باشد.

مواد لازم جهت تهیه رب گوجه خانگی با جوشاندن گوجه خام

گوجه فرنگی 2 الی 3 کیلو
نمک 1 قاشق غذاخوری
روغن به میزان لازم

 

در مرحله اول مشابه مطالبی که پیش از این گفته شد، ابتدا گوجه­های سالم را شسته و صبر کنید تا آب بیندازند. سپس آن­ها را به 3 الی 4 قسمت برش بزنید.

در مرحله بعد گوجه­ها را درون قابلمه ریخته و به آن­ها نمک اضافه کنید. این کار باعث افزایش ماندگاری و جلوگیری از فساد رب گوجه می­شود.

قابلمه را بر روی شعله متوسط قرار دهید و در ظرف را ببندید تا رب گوجه­ها کم کم آب انداخته و در آب خودشان شروع به جوشیدن کنند.

پس از حدود نیم ساعت تا یک ساعت که گوجه­ها پخته شدند، گوجه­ها را با دست ورز دهید و تکه تکه از صافی عبور دهید به نحوی که پوست و دانه­های گوجه درون صافی باقی بماند.

در صورتی که از بیش از 10 کیلوگرم گوجه استفاده می­کنید، باید از صافی­های ریز­تری استفاده کنید تا دانه­های گوجه که سبب تلخی رب می­شوند از آن رد نشوند.

بعد از انجام این مراحل، باید گوجه­ها را روی شعله با حرارت بالا قرار دهید تا به جوش آید و سپس حرارت آن را کم نمایید و هر نیم ساعت یک بار آن را هم بزنید، تا ته نگیرد.

برای غلیظ شدن رب گوجه، درب قابلمه را باز بگذارید تا آب آن­ها زود­تر بخار شود. هر زمان که رب با صدای بلند قل خورد و به بیرون پرتاب شد، نشان می­دهد که رب کاملاً رسیده و آب آن گرفته شده است.

سپس حرارت گاز را کم کرده و اجازه می­دهیم 15 دقیقه بجوشد؛ البته اگر مایل هستید که رب غلیظ­تری داشته باشید، باید مدت زمان بیشتری با حرارت کم آن را بجوشانید.

حال به ازای هر یک کیلو رب (نه گوجه)، یک قاشق غذاخوری روغن جهت جلوگیری از کپک زدگی به رب اضافه کنید و بعد از 1 الی 2 دقیقه زیر گاز را خاموش نمایید و در ظروف شیشه­ای یا پلاستیکی بریزید.

  • طرز تهیه رب گوجه آفتابی یا پخت رب گوجه با آفتاب

این روش بیشتر در مناطق گرمسیری با آفتاب سوزان و همچنین در فصل تابستان، کارآیی دارد. کسانی که دوست دارند، رب گوجه ترش­تری داشته باشند، می­توانند از این شیوه استفاده نمایند.

مواد لازم برای تهیه رب گوجه آفتابی

گوجه فرنگی 50 الی 60 کیلوگرم
نمک یک کیسه نمک
روغن به میزان لازم

 

در این روش ابتدا گوجه­ها را شسته و پس از خشک  شدن، آن­ها را به چند تکه تقسیم نمایید. سپس با توجه به حجم گوجه­ها، یک کیسه نمک روی آن­ها بریزید.

نگران شوری رب گوجه نباشید، چون در صورتی که با این مسأله مواجه شدید، می­توانید در پخت غذا از نمک کمتری استفاده کنید و یا به طور کل نمک را از غذا حذف نمایید.

 

حال گوجه­های بریده و نمک زده را درون قابلمه بریزید و 2 روز در مقابل آفتاب قرار دهید. ضمناً هر چند ساعت یک بار آن­ها را هم بزنید تا کپک نزنند.

همچنین جهت جلوگیری از ورود گرد و خاک و حشرات موذی به قابلمه، بهتر است روی آن را با یک توری بپوشانید.

در طی این 2 روز، چند بار گوجه­ها را با دست ورز دهید تا کاملاً له شوند. وقتی گوجه­ها رسیدند و پوست آن­ها از گوشتشان جدا شد، آن­ها را خوب ورز داده و از صافی عبور دهید.

گوجه­ها را درون صافی ورز دهید تا گوشت و آب گوجه از صافی رد شود و فقط تخم و پوسته آن درون صافی باقی بماند.

توجه داشته باشید که قرار دادن گوجه در آفتاب باعث ایجاد حالت گندیدگی و ترش شدن آن­ها می­گردد. اما نمک زدن و ورز دادن روزانه گوجه­ها از این مسأله جلوگیری می­کند.

 

بقیه مراحلی که برای تهیه رب گوجه آفتابی انجام می­شود، مشابه روش قبلی است. یعنی ابتدا گوجه­ها را درون قابلمه ریخته و سپس آن را بر روی حرارت متوسط قرار می­دهیم تا آب اضافیش بخار شود.

وقتی صدای جوشیدن و قل قل کردن رب را شنیدیم، به این معنی می­باشد که رب گوجه رسیده است. حال باید شعله را ملایم کرده و اجازه دهیم 10 الی 15 دقیقه دیگر نیز بجوشد تا کاملاً غلیظ شود.

در این مرحله هم مشابه روش پیشین، به ازای هر کیلو رب 1 قاشق غذاخوری روغن مایع به رب اضافه کرده و بعد از 1 الی دو دقیقه قل خوردن و هم زدن آن، گاز را خاموش می­کنیم.

برای سفت و غلیظ­تر شدن رب، باید حرارت را کم کرده و اجازه دهیم 30 دیگر بجوشد؛ البته هر 5 دقیقه نیز آن را هم می­زنیم تا ربمان ته نگیرد.

طرز تهیه رب گوجه فرنگی خانگی با چرخ گوشت

مواد لازم جهت تهیه رب گوجه فرنگی خانگی با چرخ گوشت

گوجه فرنگی به مقدار لازم
نمک به میزان کافی
روغن مایع به مقدار لازم

 

در این روش ابتدا گوجه­ فرنگی­ها را تمیز شسته و سپس آن­ها را با چرخ گوشت به شکل پوره درمی­آوریم، به طوری که اثری از تخم و پوست آن باقی نماند.

حال گوجه فرنگی­های له شده را درون یک قابلمه مسی یا لعابی بزرگ ریخته و بر روی حرارت ملایم قرار می­دهیم تا مایه آن غلیظ شود.

اما اگر نخواهیم رب غلیظ شود، می­توانیم وقتی غلظت آن مشابه غلظت ماست شد، مقداری نمک به حدی که نه زیاد شور شود و نه بی نمک، به آن اضافه کنیم.

به خاطر داشته باشید که بهتر است در پایان طبخ، نمک را به میزان کافی به رب اضافه کنید و وقتی سفت شد و آب آن تبخیر شد از روی حرارت بردارید.

زمانی که رب گوجه کمی سرد شد، آن را در بطری­های شیشه­ای یا پلاستیکی تمیز می­ریزیم؛ البته به خاطر داشته باشید به اندازه 4 انگشت از سطح بالای رب باید خالی باشد.

بعد از این که کاملاً سرد شد، سر بطری را با روغن زیتون یا پارافین پر کرده و با چوب پنبه محکم می­بندیم و در جای خنک همانند یخچال نگهداری می­کنیم.

 

عکس رب گوجه خانگی

در این بخش تعدادی از عکس­های رب گوجه­های خانگی خوش رنگ و لعاب را با هم تماشا می­کنیم. با ما همراه باشید تا شما هم از این دیدن این عکس­ها لذت ببرید.

 

طرز تهیه رب گوجه فرنگی با مخلوط کن

طرز تهیه رب گوجه با مخلوط کن در بعضی بخش­ها با دیگر روش­هایی که پیش از این بیان شد، کمی متفاوت است.

مواد لازم جهت تهیه رب گوجه فرنگی با مخلوط کن

گوجه فرنگی 6 کیلوگرم
نمک 3 قاشق غذاخوری
روغن مایع 4 قاشق غذاخوری

 

برای تهیه رب گوجه با مخلوط کن ابتدا گوجه­ها را شسته و خرد می­کنیم. سپس دانه­های گوجه را با قاشق در می­آوریم؛ چرا که اگر گوجه­ها به همراه دانه­هایشان در مخلوط کن ریخته شوند، سبب تلخی رب می­شوند.

در این روش برای افزایش سرعت روند کار، می­توانیم از دور تند مخلوط کن استفاده کنیم و در زمانمان صرفه جویی نماییم.

در این مرحله باید گوجه­ها درون قابلمه ریخته و روی حرارت بگذاریم و پس از این که نرم و سرد شدند، با توجه به ظرفیت مخلوط کن مقداری از گوجه­های نرم شده را درون آن بریزید و له کنید.

این کار را تا جایی که همه گوجه­ها له شوند، ادامه می­دهیم. سپس آن­ها را از یک صافی با توری درشت رد می­کنیم، به نحوی که آب آن گرفته شود و تفاله­ها درون صافی باقی بمانند.

سپس آب گوجه­ها را درون قابلمه ریخته و بر روی حرارت قرار می­دهیم و هر از گاهی آن را هم می­زنیم تا ته نگیرد.

زمانی که به اواخر پخت نزدیک می­شویم، ممکن است قطرات آب و رب به بیرون پاشیده شود و برای شما ایجاد سوختگی نماید.

تجربه ثابت کرده است که برای جلوگیری از بروز چنین مسأله­ای می­توان، یک صافی فلزی را که به اندازه در قابلمه است، روی آن گذاشته و از پاشیده شدن رب به بیرون جلوگیری کنیم.

 

علت این که از در قابلمه برای این کار استفاده نمی­کنیم، این است که با گذاشتن در قابلمه بخار ایجاد می­شود و آب به درون قابلمه برمی­گردد. اما اگر از صافی فلزی استفاده شود، به دلیل سوراخ­هایی که دارد، بخار آب به راحتی از آن­ها خارج می­شود.

در اواخر پخت، قابلمه را بر روی حرارت متوسط می­گذاریم و وقتی غلیظ و سفت شد، زیر گاز را خاموش می­کنیم و نمک را به رب اضافه می­کنیم.

پس از سرد شدن رب آن را در ظرف­های تمیز می­ریزیم و برای این که هوا به رب نرسد و کپک بزند، روی هر ظرف را با یک قاشق روغن می­پوشانیم.

اگر بخواهید رب گوجه فرنگی­تان را کاراملی کنید، باید رب را در سینی فر قرار دهید؛ البته این مرحله کاملاً اختیاری است و می­توانید همه آن را به شکل سنتی و روی اجاق گاز تهیه نمایید.

همچنین همان طور گفته شد، برای ماندگاری بیشتر رب­ها می­توانید، آن­ها را در قالب­های یخ ریخته و در فریزر قرار دهید.

بد نیست این نکته را نیز بدانید که اگر دوست دارید، رب شما طعم ویژه­تری داشته باشد، می­توانید هنگام قل خوردن رب، فلفل قرمز و یا هر نوع سبزی­جات دیگری که دوست دارید به رب گوجه­تان اضافه نمایید.

منابع:

– وب سایت افق کوروش

– وب سایت فتوکده

– وب سایت ایران کوک

– وب سایت 7 گنج

– وب سایت خوشبخت فود

– وب سایت چاره­ دان

– وب سایت تبیان

– وب سایت سرآشپز پاپیون

– وب سایت نمناک

– وب سایت سروبان

– وب سایت دکتر سلام

– وب سایت مکنزی

 

 

 

 

 

این نوشته در بلاگ ارسال شده است. این لینک مستقیم به این نوشته است.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *