طرز تهیه آش رشته نذری خوشمزه
در این متن با طرز تهیه آش نذری با شما همراه خواهیم بود. اگر شما هم به این غذای لذیذ علاقه دارید تا پایان این متن ما را همراهی نمایید.
|
از بین حدود 400 نوع آش ایرانی، آش رشته معروفترین و پرطرفدارترین آن میباشد که هم به عنوان غذای اصلی و هم به عنوان پیش غذا سرو میشود.
تقریباً تمامی انواع رشتهها به یک شکل پخته میشوند و فقط ممکن است تغییراتی در ترکیب سبزیهای آنها وجود داشته باشد.
این غذای سنتی و اصیل ایرانی را میتوان برای پذیرایی در اغلب مناسبتها از جمله: ماه رمضان و ماه محرم به عنوان غذای افطار و نذری، استفاده نمود.
ما در ادامه قصد داریم خواص و طرز تهیه آش رشته نذری در مقیاس بالا را به شما آموزش دهیم تا در مناسبتهای مذهبی و ادای نذرهای خود بتوانید با آگاهی بیشتری از آن بهره ببرید.
خواص آش رشته
در آش رشته از گروههای مختلف سبزیجات، حبوبات، لبنیات، غلات و چربیها استفاده میشود که دارای انواع مواد مغذی شامل: ویتامینها، املاح، پروتئین، کربوهیدارت و… میباشند. همین امر سبب میشود، این غذا به عنوان غذای کامل و سالم معرفی گردد.
در اینجا برخی از خواص انواع سبزیهای به کار رفته در آش را بررسی میکنیم تا از فواید آنها بیشتر آگاه شویم.
- گشنیز
گشنیز یا جعفری چینی به دلیل طعم و بوی مطبوع و ارزش غذایی بالای آن در تهیه انواع غذاها از جمله آش رشته مورد استفاده قرار میگیرد.
- گشنیز دارای انواع ویتامینهای A، C، B6 و همچنین آهن، کلسیم، منیزیم، پتاسیم و فیبر میباشد و مصرف آن میتواند سبب دفع سرب و آلومینیوم و همچنین محافظت از پوست شود.
- این سبزی خاصیت ضد نفخ و اشتهاآوری دارد و میتواند، درد صفرا را تا حد زیادی تسکین نماید و در بهبود عملکرد کبد نیز مفید باشد.
- گشنیز را به عنوان گیاه ضد دیابت نیز میشناسند؛ چون این سبزی با تحریک ترشح انسلولین میتواند، سبب کاهش قند خون گردد.
- جعفری
این سبزی یک گیاه گلدار بومی منطقۀ مدیترانه است که هم به صورت تازه و هم خشک شده در طبخ غذاها استفاده میشود و خواص بسیاری دارد.
- جعفری منبع غنی از ویتامینهای K، C و A و املاحی نظیر: آهن و اسید فولیک میباشد و میتواند در کاهش فشار خون و اسید اوریک موثر باشد.
- این سبزی در درمان اختلالات گوارشی، ناراحتی و باد معده، یبوست، نفخ، سوء هاضمه و حالت تهوع بسیار مفید میباشد.
- تره
تره گیاهی 2 ساله و دارای برگهایی دراز و باریک به رنگ سبز تیره میباشد. این گیاه از نظر خواص غذایی مشابه سیر و پیاز است، اما عطر و طعم ملایمتری را داراست
- تره حاوی کاروتن، ویتامین B1، B2، C و املاح معدنی از جمله: کلسیم، آهن و منیزیم میباشد. منیزیم موجود در این گیاه سبب جلوگیری از بیماری سرطان میشود.
- این گیاه یک ادرارآور طبیعی است و با به دام انداختن مواد مضر و بیرون راندن آنها از بدن، سبب سم زدایی کبد و درخشندگی پوست میشود.
- همچنین تره منبع خوبی از فیبر محلول است که باکتریهای مفید موجود در روده را تغذیه کرده و به نوبه خود التهاب را کاهش داده و سبب بهبود سلامت گوارش میشوند.
- اسفناج
اسفناج را میتوان یک گیاه همه فن حریف دانست. دنیای خواص اسفناج بسیار گسترده و بیشمار است که به طور خلاصه با برخی از خواص این سبزی مفید آشنا خواهیم شد.
- این گیاه منبع غنی از ویتامینهای A، B2، B3، B6، C، K و همچنین املاح معدنی از جمله: آهن، پتاسیم و منیزیم میباشد وسبب کاهش فشار خون میشود.
- مصرف این سبزی در رفع تشنگی موثر بوده و از زمانهای قدیم برای از بین بردن ورم و درد گلو توصیه شده است.
- اسفناج به دلیل کاروتنوئیدهای فراوان موجود در آن، چشمها را در برابر بیماری آب مروارید و نابودی ماکولا محافظت مینماید.
- یکی از سبزیهایی است که به دلیل ویتامین A، فولات و اسیدفولیک بالای آن باعث کاهش خطرات بیماری شکاف کام در جنین و رشد بهتر ششهای آنها میشود.
ما به شما پیشنهاد میکنیم از طریق لینک، مقاله “سبزی آش رشته چیست؟” را مطالعه نمایید و با خواص شگفت انگیز سبزیهای آن بیشتر آشنا شوید.
طرز تهیه آش رشته نذری برای 50 نفر
معمولاً یکی از غذاهایی که در ذهن ما جهت پخت غذاهای نذری به خصوص در مناسبتهای مذهبی تداعی میشود، آش رشته میباشد.
با توجه به این که غذاهای نذری در مقیاس بالا پخته میشوند، ما قصد داریم نحوۀ پخت این غذا را برای 50 نفر به شما آموزش دهیم.
مواد لازم جهت تهیه آش رشته نذری برای 50 نفر
800 گرم | لوبیا قرمز |
2 کیلوگرم | عدس |
1 کیلوگرم | نخود |
3 کیلوگرم | لوبیا چیتی |
1 کیلوگرم | سیر داغ |
200 گرم | آرد |
5 کیلوگرم | سبزی آش (تره، جعفری، اسفناج و گشنیز) |
5 کیلوگرم | رشته آش |
1 کیلوگرم | پیاز داغ |
به میزان لازم | کشک |
به میزان لازم | نمک، فلفل و زرد |
جهت پخت آش نذری لازم است، هر یک از حبوبات آش از جمله: نخود، لوبیا چیتی، لوبیا قرمز و عدس را جهت کاهش نفخ آنها از شب قبل در ظرفهای جداگانه خیسانده و سپس آنها را نیمپز کنیم.
در مرحلۀ اول یک دیگ با گنجایش 50 لیتر را تا نیمه از آب پر کرده و بر روی شعله قرار میدهیم تا به جوش آید. فراموش نکنید که جهت جلوگیری از له شدن مواد گنجایش ظرف باید دو برابر محتویات آن باشد.
سپس حبوبات نیمپز شده را داخل قابلمه میریزیم و در ظرف را میبندیم. اجازه میدهیم، محتویات ظرف با یکدیگر قل بخورند.
حال پیاز ها و سیر ها را خرد کرده و درون ماهیتابه که با روغن داغ شده میریزیم و تا زمانی که به رنگ طلایی درآیند تفت میدهیم.
در این مرحله میتوانیم، ادویه و آرد را به ظرف اضافه کرده و در مدت زمان کوتاهی بر روی حرارت هم بزنیم تا خامی آرد گرفته شود.
سبزیهای آش را را به همراه نیمی از حجم سیر و پیازداغ به حبوبات اضافه میکنیم و اجازه میدهیم که با هم بپزند. در این مرحله دیگر لازم نیست، درب قابلمه را ببندید زیرا باعث بد رنگ شدن آش میشود.
وقتی آش شما جا افتاد، با توجه به این که زمان پخت رشته حداکثر 20 دقیقه است، رشتهها را به آش نذری اضافه میکنیم و اجازه میدهیم تا جا بیفتد.
سپس ادویهها را شامل نمک، زردچوبه و فلفل اضافه کرده و آش را هم میزنیم تا طعم ادویه با غذا مخلوط شود و پس از گذشت ۵ دقیقه اجاق گاز را خاموش میکنیم.
وقتی آش رشته کمی سرد شد، جهت توزیع، آن را در 50 کاسه یا ظرف دربدار میریزیم و با نعناع داغ، سیر داغ، پیاز داغ و کشک تزئین میکنیم.
اگر تمایل دارید با روشهای تزئین آش رشته مجلسی هم آشنا شوید، میتوانید لینک آن را لمس نمایید و مقاله مربوط به آن را مطالعه نمایید.
طرز تهیه آش رشته نذری برای 100 نفر
پس از توضیحاتی که راجع به طرز تهیه آش نذری برای 50 نفر گفته شد، حال تصمیم داریم شیوۀ پخت این آش را برای 100 نفر آموزش دهیم.
لازم به ذکر است که تقریباً همۀ مراحل مشابه با آموزشهای فوق میباشد و اصل تفاوت در میزان مواد مصرفی که برای تهیه این آش استفاده میشود.
مواد لازم جهت تهیه آش رشته نذری برای 100 نفر:
1 کیلوگرم | نخود |
2 کیلوگرم | لوبیا چیتی |
3 کیلوگرم | عدس |
2 کیلوگرم | لوبیا قرمز |
10 کیلوگرم | سبزی آش (تره، جعفری، اسفناج و گشنیز) |
2 کیلوگرم | پیاز داغ |
2 کیلوگرم | سیر داغ |
10 کیلوگرم | رشته آش |
1 کیلوگرم | کشک |
0.5 کیلوگرم | آرد |
0.5 کیلوگرم | نعناع |
به مقدار لازم | نمک، فلفل و زردچوبه |
در مرحلۀ اول یک دیگ را تا نیمه از آب پر کرده و بر روی شعلۀ گاز قرار میدهیم تا به جوش آید. به خاطر داشته باشید، گنجایش ظرف شما برای 100 نفر باید 100 لیتر باشد.
با توجه به این که حبوبات پس از پخت حجیم میشوند، اگر ظرف شما گنجایش کافی نداشته باشد، سبب چسبندگی رشتهها میشود.
مشابه آموزش قبلی، پس از این که آب شروع به قل خوردن نمود، حبوبات نیمپز شده را به آن اضافه کرده و در ظرف را بسته تا محتویات ظرف بار دیگر با یکدیگر قل بخورند.
سپس در یک ماهیتابه 2 تا 3 قاشق روغن ریخته و کمی از سیر سرخ شده، پیاز ها و نعناع و همچنین ادویه و آرد را به ظرف اضافه کرده و به مدت 2 تا 3 دقیقه بر روی حرارت هم میزنیم تا خامی آرد گرفته شود.
برای تسریع فرایند آشپزی شما، پیاز داغ خلالی 400 گرمی میتواند بهترین انتخاب باشد. برای آشنایی با بهترین روش نگهداری از پیاز داغ لینک آن را لمس نمایید.
در این مرحله پس از جوش آمدن مجدد دیگ، باید کمی نمک درون آب بریزیم. سپس سبزی آش را به همراه میزان کمی از محتویات ماهیتابه به آن اضافه کنیم و 20 دقیقۀ دیگر بر روی حرارت قرار دهیم.
پس از جا افتادن آش، باید رشته آش را به آن اضافه نماییم. همانطور که گفته شد پخت رشته حدوداً به 20 دقیقه زمان لازم دارد. پس از این مدت زمان، آش نذری شما آماده است.
به خاطر داشته باشید، زمان جا افتادن آش رشته زمانی است که لعاب نسبتاً غلیظی روی آش را بگیرد و رشته نیز بوی خامی ندهد.
در مرحلۀ آخر میتوانید کشک را اضافه کنید و چند دقیقۀ بعد زیر گاز را خاموش نمایید و یا اینکه کشک را فقط برای تزئین استفاده کنید.
همچنین در صورت تمایل میتوانید، باقیماندۀ ترکیب آرد و پیاز داغ خود را به آش رشته اضافه نمایید و آن را از روی شعلۀ گاز بردارید.
حال آش رشته نذری شما آمادۀ سرو میباشد. میتوانید آن را در 100 ظرف خود ریخته و با پیاز داغ، نعناع داغ و کشک تزئین نمایید و در بین نیازمندان پخش کنید.
طرز تهیه آش نذری خوشمزه
هر غذایی جهت خوشمزهتر شدن به تکنیکهایی نیاز دارد و قطعاً آش رشته نذری نیز از این قاعده مستثنی نمیباشد. اگر شما هم مایلید با برخی از این ترفندها آشنا شوید، تا پایان این متن با ما همراه باشید.
1- جهت جلوگیری از شلی و خمیری شدن آش باید از حرارت مناسبی استفاده نمایید. حرارت باید تند و مستقیم باشد تا آش خمیری و شل نشود و تغییر رنگ ندهد.
2- همانطور که گفته شد، به جهت کاهش دل درد و نفخ حاصل از این غذا باید ضمن خیساندن حبوبات، آب آنها را 2 تا 3 بار تعویض کنید.
3- اگر میخواهید سبزیها تیره رنگ نشوند و شفافیت خود را حفظ نمایند، بهتر است در ظرف را تا نیمه قرار دهیم و آن را کامل نبندیم.
4- از مهمترین ادویههای آش رشته میتوان به زردچوبه، فلفل سیاه، فلفل قرمز، زعفران، پودر سیر و پودر نعناع اشاره کرد که سبب ایجاد طعم بی نظیری در آش نذری شما میشوند.
5- مراقب باشید که بیش از حد از نعناع داغ استفاده نکنید؛ چرا که میتواند سبب تلخی آش نذری شما شود. پس به خاطر داشته باشید که حد و میزان استفاده از آن را رعایت نمایید.
6- میزان حبوبات نیز در طعم آش رشته شما بسیار تاثیرگذار است؛ پس حتما با توجه به میزانی که در جدول ذکر شده از آنها استفاده نمایید.
7- حتماً از کیفیت رشته آش مورد استفادۀ خود مطمئن شوید. بهترین رشته آشی، آن است که رشتههایش به هم نچسبد.
8- نمک آش رشته را پس از افزودن رشته و کشک تست نمایید تا مطمئن شوید که آش نذری شما شور نشده باشد.
اگر تمایل دارید که بدانید چاشنی خورشت کرفس چیست؟ لینک آن را لمس کرده تا بتوانید این غذا را هم همانند آش رشته با طعمی لذیذ نوش جان نمایید.
در مطالب فوق به تفصیل درباره طرز تهیه آش رشته و برخی از خواص سبزیهای به کار رفته در آن صحبت کردیم.
اما آماده سازی حجم زیادی از سبزیهایی که در این غذای نذری مورد استفاده قرار میگیرند، قطعاً به زمان زیادی نیاز دارد.
اگر وقت محدودی جهت آماده سازی این سبزیها جهت پخت آش رشته نذری در اختیار دارید، نگران نباشید، بانوان سرپرست خانوار تحت پوشش جمعیت امام علی(ع) کار شما را راحت کرده اند.
شما میتوانید بستههای سبزی آش خرد شده نیم کیلویی و همچنین پیاز داغ خلالی 400 گرمی را از همین سایت در سراسر تهران سفارش دهید، تا ما آن را در اسرع وقت به دست شما برسانیم.
منابع: