طرز تهیه خوراک ماهیچه

سس ماهیچه

خوراک ماهیچه را می توان یکی از معروف ترین و لاکچری ترین غذاهای ایرانی دانست که طعم لذیذ آن بر هیچ کس پوشیده نیست.

از این رو در این نوشته ابتدا درباره مواد لازم برای تهیه این خوراک صحبت می کنیم و در ادامه طرز پخت ماهیچه گوسفندی به روش مجلسی، طرز تهیه سس ماهیچه، نحوه پخت ماهیچه شاندیز و شیوه طبخ ماهیچه در فر را به شما آموزش می دهیم و نهایتاً نکاتی را برای پخت بهتر خوراک ماهیچه در اختیارتان قرار خواهیم داد. پس با ما همراه باشید.

آنچه در ادامه خواهید خواند:

  • مواد لازم برای تهیه خوراک ماهیچه
  • طرز تهیه خوراک ماهیچه مجلسی
  • طرز تهیه سس ماهیچه
  • طرز تهیه ماهیچه شاندیز
  • طرز تهیه ماهیچه در فر
  • نکاتی برای پخت خوراک ماهیچه
  • خلاصه ای از آنچه در این مطلب گفتیم
  • پرسش و پاسخ های متداول

 

مواد لازم برای تهیه خوراک ماهیچه

همان طور که می دانید خوراک ماهیچه با رسپی های متنوعی پخته می شود، اما اصلی ترین موادی که برای تهیه ماهیچه خوشمزه به کار می روند، شامل موارد زیر هستند.

مواد لازم برای 2 نفر
ماهیچه گوسفندی 2 عدد
سیر 5 حبه
پیاز بزرگ 4 عدد
چوب دارچین 2 تکه
زعفران دم کرده 1 فنجان
کره 50 گرم
نمک و فلفل سیاه به مقدار کافی
زردچوبه و روغن به مقدار کافی

 

  • طرز تهیه ماهیچه ساده

در قسمت اول از آموزش پخت ماهیچه که یکی از لذیذترین غذاها است، قصد داریم که شما را با طرز تهیه ماهیچه ساده آشنا کنیم. پس با ما همراه باشید.

  • مرحله اول

روش پخت ماهیچه گوسفندی به این صورت است که باید ابتدا پیازها را به صورت خلالی درشت و یکدست خرد کنید و بعد مقداری روغن درون یک قابلمه بریزید و پیازها را در آن تفت دهید. تفت دادن پیازها تا حدی که نرم و سبک شوند کافی است و نیازی نیست که آن ها را خشک کنید.

  • مرحله دوم

اکنون باید تکه های ماهیچه را داخل قابلمه بریزید و هر دو سمت آن ها را به خوبی تفت دهید تا به طور کامل سرخ شوند.

  • مرحله سوم

بعد از سرخ شدن ماهیچه ها باید کمی زردچوبه و فلفل سیاه درون قابلمه بریزید و کمی تفت دهید تا مواد به خورد ماهیچه بروند. سپس چوب دارچین، زعفران دم کرده و سیر را هم به دیگر محتویات قابلمه بیافزایید و بعد همه مواد را با هم تفت دهید تا کاملاً یکدست شوند.

  • مرحله چهارم

حال باید آب جوش را طوری که سطح آب قابلمه یک بند انگشت بالاتر از سطح ماهیچه ها باشد، به آن ها اضافه کنید و سپس شعله گاز را زیاد نمایید تا آب شروع به حباب زدن کند.

  • مرحله پنجم

وقتی آب به جوش آمد، باید کف روی آن را با قاشق جمع کنید و دور بریزید. لازم است بدانید که اگر این کف های سفید رنگ از روی آب جمع نشوند، عطر و طعم ماهیچه خراب می شود.

  • مرحله ششم

در این مرحله بعد از جمع کردن کف ها باید درب قابلمه را ببندید و اجازه دهید که ماهیچه به مدت 4 الی 5 ساعت با حرارت ملایم بپزد. به خاطر داشته باشید که باید حتماً در پایان پخت این غذا به اندازه یک کاسه کوچک آب درون قابلمه باقی بماند.

  • مرحله هفتم

زمانی که 4 ساعت از پخت ماهیچه گوسفندی گذشت، باید نمک آن را اندازه کنید و اجازه دهید که خوراکتان به مدت 30 الی 60 دقیقه دیگر با حرارت ملایم گاز بپزد. بعد از گذشت این مدت زمان می توانید ماهیچه ها را درون ظرف دلخواه خود قرار دهید.

  • مرحله هشتم

در مرحله آخر هم باید آب ماهیچه را صاف کرده و آن را داخل یک کاسه کوچک بریزید و همراه با پیازهای کاراملی در کنار ماهیچه و برنج زعفرانی سرو کنید.

ماهیچه با پلوی زعفرانی
معمولاً برای تهیه خوراک ماهیچه از ماهیچه گوسفندی استفاده می شود.

 

طرز تهیه خوراک ماهیچه مجلسی

یکی از غذاهایی که در اکثر مهمانی ها و مجالس پای ثابت سفره ایرانی ها است، خوراک ماهیچه است. این غذا را می توان با پلوهای مختلفی از جمله کته ساده، زرشک پلو، شوید پلو و باقالی پلو سرو کرد، اما معروف ترین پلویی که در کنار ماهیچه مجلسی دیده می شود، همان باقالی پلو است. اگر در این قسمت با ما همراه باشید، می توانید با طرز تهیه ماهیچه مجلسی آشنا شوید.

  • روش اول
مواد لازم برای 4 نفر
ماهیچه گوسفندی 4 عدد
سیر 4 حبه
پیاز بزرگ 5 عدد
چوب دارچین 1 عدد
برگ بو 3 عدد
رزماری چند برگ
زعفران دم کرده نصف فنجان
کره 100 گرم
نمک و فلفل سیاه به مقدار کافی

 

  • مرحله اول

برای پخت خوراک ماهیچه مجلسی باید ابتدا پیازها و سیرها را پوست گرفته و بشویید و بعد پیازها را به شکل خلالی درشت خرد کنید.

  • مرحله دوم

حالا باید قابلمه ای مناسب را بر روی گاز قرار دهید و سپس کره را درون آن گذاشته و اجازه دهید که با حرارت ملایم ذوب شود. در ادامه هم لازم است که نصف پیازها را داخل همین قابلمه تفت دهید تا سبک و شیشه ای شوند.

  • مرحله سوم

در این مرحله باید ماهیچه ها را داخل قابلمه بریزید و بعد زعفران دم کرده غلیظ، رزماری، چوب دارچین، برگ بو، فلفل و سیرها را به آن اضافه کنید. در ادامه کار هم بایستی مابقی پیازهای خلالی را به آن ها بیافزایید.

  • مرحله چهارم

اکنون باید درب قابلمه را ببندید و صبر کنید تا ماهیچه بر روی حرارت ملایم بپزد. معمولاً زمان پخت ماهیچه حدود 5 ساعت است. توجه داشته باشید که نباید به ماهیچه، آب اضافه کنید؛ چرا که خود ماهیچه و پیازها آب می اندازند و بنابراین دیگری نیاز به افزودن آب نیست.

  • مرحله پنجم

آنچه باید درباره پخت ماهیچه بدانید این است که اولاً باید شعله گاز ملایم باشد و دوماً نباید بیش از اندازه درب قابلمه را در زمان پخت آن باز و بسته کنید؛ زیرا با این کار بخار آب موجود در قابلمه خارج می شود.

  • مرحله ششم

در مرحله پایانی باید مقداری از گوشت ماهیچه را تست کنید. اگر ماهیچه نرم و مغز پخت شده بود، باید نمک غذا را اندازه کنید و سپس آن را در ظرف مورد نظر بریزید و همراه با برنج میل کنید.

  • روش دوم
مواد لازم
ماهیچه گوسفندی 4 عدد
پیاز 5 عدد
سیر 1 بوته و 3 حبه
چوب دارچین 2 عدد
هویج 2 عدد
زعفران دم کرده 2 عدد
نمک، فلفل سیاه و زردچوبه به مقدار کافی

 

  • مرحله اول

در مرحله اول باید پوست پیازها و هویج ها را جدا کنید و آن ها را به صورت خلالی خرد نمایید.

  • مرحله دوم

در مرحله دوم لازم است 3 حبه سیر را هم پوست گرفته و به صورت ورقه ای خرد کنید و بعد پیاز خلالی، ماهیچه، هویج و سیر خرد شده را به آن ها اضافه نمایید.

  • مرحله سوم

حالا باید بوته سیر، چوب دارچین، فلفل سیاه و زردچوبه هم به ماهیچه اضافه کنید و بعد بر روی ماهیچه ها به اندازه ای که روی آن ها پوشانده شود، آب بریزید و درب قابلمه را ببندید و بر روی حرارت ملایم گاز قرار دهید.

  • مرحله چهارم

در این مرحله باید اجازه دهید که ماهیچه به مدت 5 ساعت بر روی حرارت بماند و پخته شود. فراموش نکنید که بعد از 4 ساعت باید نمک و زعفران دم کرده را هم به ماهیچه اضافه کنید و دوباره درب قابلمه را ببندید تا ماهیچه به مدت 1 ساعت دیگر بر روی شعله گاز بپزد.

  • مرحله پنجم

بعد از گذشت 1 ساعت و جا افتادن ماهیچه، باید آن را درون ظرف مورد نظر بریزید و آن را به همراه پیاز کاراملی و سس مخصوص و همچنین باقالی پلو سرو کنید.

باقالی 500 گرمی برند نعنا
برای تهیه باقالی پلو می توانید از باقالی 500 گرمی برند نعنا استفاده کنید.

اگر تمایل دارید با طرز تهیه سبزی پلو با ماهی هم آشنا شوید، کافی است بر روی لینک مرتبط با آن بزنید.

 

طرز تهیه سس ماهیچه

برای این که خوراک ماهیچه شما طعم دلپذیرتری داشته باشد، می توانید از سس ماهیچه استفاده کنید که در این قسمت طرز تهیه آن را به طور کامل توضیح می دهیم.

مواد لازم برای تهیه سس ماهیچه
پوره گوجه فرنگی 3 عدد
سیر 1 حبه
پیاز 1 عدد
آب لیمو ترش تازه به مقدار کافی
فلفل سیاه، نمک و پودر پاپریکا به مقدار کافی

 

  • مرحله اول

برای درست کردن این سس باید ابتدا پوست سیر و پیاز را جدا کنید، آن ها را بشویید و سپس با قسمت ریز رنده، رنده کنید. در ادامه کار هم باید حتماً پیاز را از صافی رد کنید تا آب اضافه آن خارج شود.

  • مرحله دوم

در این مرحله باید گوجه فرنگی ها را بشویید و ریز رنده کنید تا کاملاً پوره شوند. سپس درون تابه ای مناسب کمی روغن بریزید و پیازها را داخل آن تفت دهید تا طلایی و سرخ شوند.

  • مرحله سوم

حالا باید سیرها را هم به پیازها اضافه کنید و تفت دهید تا عطر سیر بلند شود. سپس پوره گوجه را هم درون این تابه بریزید و کمی صبر کنید تا آب اضافی گوجه فرنگی تبخیر شود.

  • مرحله چهارم

هنگامی که آب اضافه گوجه ها بخار شد، باید آب لیمو ترش تازه، زعفران دم کرده، نمک، فلفل سیاه و پودر پاپریکا را به سس اضافه کنید و خوب هم بزنید.

  • مرحله پنجم

در مرحله آخر وقتی 2 دقیقه از جوشیدن سس گذشت و خوراک هم حاضر شد، می توانید آن را بر روی ماهیچه بریزید و همراه با پلو سرو و نوش جان کنید.

سس ماهیچه
هر چه سس ماهیچه غلیظ تر باشد، طعم غذا هم دلپذیرتر می شود.

 

طرز تهیه ماهیچه شاندیز

یکی از محبوب ترین خوراک های ماهیچه مربوط به منطقه شاندیز مشهد است که در این قسمت مراحل پخت آن را در اختیار شما قرار می دهیم.

مواد لازم برای تهیه ماهیچه شاندیز
گوشت ماهیچه 1 کیلوگرم
نمک 8 گرم
فلفل قرمز 3 تا 4 گرم
سیر 30 گرم
پیاز 300 گرم یا 4 عدد
پودر زنجبیل 3 گرم
روغن به مقدار لازم

 

  • مرحله اول

ابتدا برای این که ماهیچه در زمان پخت جمع نشود، باید در قسمت سر ماهیچه، گوشت را با کارد از استخوان آن جدا کنید. در ضمن برای ماهیچه شاندیزی باید پیاز را به صورت خلال متوسط خرد کنید؛ چرا که زمان پخت این غذا طولانی است و اگر شما پیاز را به صورت خلالی ریز خرد کنید، پیاز درون غذا آب می شود.

  • مرحله دوم

در مرحله دوم باید پیازها را درون قابلمه بریزید و فلفل قرمز، زنجبیل و نمک را به آن اضافه کنید. توجه کنید که اگر تندی فلفل قرمز را نمی پسندید، می توانید میزان آن را کمتر کنید.

  • مرحله سوم

از میزان سیر گفته شده باید 15 گرم سیر را ساطوری کنید و 15 گرم دیگر آن را به صورت خوشه کامل در هنگام سرو غذا در کنار آن قرار دهید. حال می توانید سیر ساطوری را درون قابلمه بریزید.

  • مرحله چهارم

حالا باید ماهیچه را هم درون قابلمه و بر روی پیاز و سیر قرار دهید و بعد روغن را به آن ها اضافه کنید. دقت داشته باشید که روغن باید روی سطح ماهیچه را بپوشاند. در ادامه هم باید یک لیوان آب درون قابلمه بریزید و نهایتاً درب قابلمه را ببندید.

  • مرحله پنجم

زمان پخت این خوراک حدود 3 الی 4 ساعت است که 2 ساعت اول باید با حرارت متوسط و 1 الی 2 ساعت آخر باید با حرارت سوزنی یا کم بپزد. فراموش نکنید که در 2 ساعت پایانی پخت باید درب ظرف را بردارید؛ زیرا اگر بخار غذا خارج نشود، ماهیچه کدر می شود. ضمناً برداشتن درب قابلمه باعث می شود که ماهیچه بهتر جا بیافتد و روغن بندازد.

  • مرحله ششم

حال غذای شما حاضر است و می توانید آن را به همراه پلوی مورد علاقه خود و دورچین هایی شامل خوشه سیر، لیمو تازه، ریحان تازه و فلفل قلمی سرو کنید و از طعم فوق العاده آن لذت ببرید. به این نکته هم توجه داشته باشید که اگر تمایل دارید این خوراک را با سس مخصوص آن میل کنید کافیست که سیر، پیاز و ادویه جاتی که در ابتدای پخت خوراک از آن ها استفاده شد را با روغنی که ماهیچه در آن پخته شده، ترکیب کنید و سس بی نظیری را درست کنید.

 

طرز تهیه ماهیچه در فر

از آنجایی که ممکن است تمایل داشته باشید به جای درست کردن خورشت ماهیچه، ماهیچه خود را در فر بپزید، در این بخش طرز درست کردن ماهیچه در فر را به شما آموزش می دهیم.

مواد لازم
ران گوسفند 1 عدد (معادل 2 کیلوگرم)
کره 20 گرم
زعفران نصف قاشق چایخوری
لیمو 1 عدد
آبلیمو 3 قاشق غذاخوری
چوب دارچین به میزان لازم
سیر 2 حبه
پودر تخم گشنیز 1 قاشق غذاخوری
فلفل سیاه نصف قاشق چایخوری
زیره نصف قاشق چایخوری
نمک یک سوم قاشق غذاخوری
پودر سیر نصف قاشق چایخوری
برنج 3 پیمانه (معادل 600 گرم)

 

  • مرحله اول

ابتدا 1 قاشق چایخوری زعفران و سه قاشق غذاخوری آبلیمو را با یکدیگر ترکیب کنید و سپس به خوبی بر روی هر دو طرف گوشت بمالید.

مزه دار کردن ماهیچه گوسفندی
برای این که بتوانید گوشت را به خوبی مزه دار کنید، بهتر است چند برش طولی در هر دو طرف بر روی سطح آن ایجاد کنید.
  • مرحله دوم

حالا باید پوسته لیمو را رنده کرده و کره آب شده، ادویه و نمک را به آن اضافه کنید و خوب هم بزنید تا با همدیگر مخلوط شوند. سپس این ترکیب را هم بر روی ماهیچه گوسفندی خود بمالید تا گوشتتان طعم دار شود.

  • مرحله سوم

در مرحله سوم باید سیرها را به صورت خلالی خرد کنید و بعد درون برش های ران گوسفندی قرار دهید. همچنین در این مرحله باید دو تکه چوب دارچین را هم داخل این برش ها قرار دهید.

  • مرحله چهارم

اکنون ماهیچه را برروی توری مخصوص قرار دهید و آن را حدود 1 ساعت درون فر بگذارید تا دو طرف آن سرخ و کمی قرمز شود. دقت کنید که بعد از 30 دقیقه اول باید ران گوسفند را برگردانید تا طرف دیگر آن نیز سرخ شود. ضمناً فراموش نکنید که باید فر را از 10 دقیقه قبل بر روی دمای 250 درجه سانتی گراد تنظیم کرده باشید تا کاملاً گرم شده باشد.

  • مرحله پنجم

در این مرحله باید ابتدا کمی صبر کنید تا ران خنک شود و سپس یک فویل و کاغذ روغنی پهن کنید و گوشت را بر روی کاغذ روغنی قرار دهید. در ادامه هم باید روی آن یک کاغذ روغنی دیگر بگذارید و در نهایت کل آن را با فویل بپوشانید.

  • مرحله ششم

حال سینی فر را کمی تر کنید و به مدت 1 ساعت گوشت را درون آن در طبقه وسط فر قرار دهید. بعد از گذشت 1 ساعت باید ماهیچه را چک کنید تا اگر خوب پخته نشده بود، آن را مجدداً حدود 20 الی 30 دقیقه داخل فر بگذارید.

  • مرحله هفتم

در پایان هم برای سس ماهیچه می توانید مقداری کره آب شده، دو قاشق غذاخوری آبلیمو و یک قاشق چایخوری زعفران را با هم مخلوط کنید و آن را بر روی ماهیچه بمالید. حالا می توانید ماهیچه را با برنج مورد علاقه خود سرو و نوش جان کنید.

سبزی پلو خرد شده برند نعنا
جهت پخت ماهیچه با سبزی پلو می توانید از سبزی پلو خرد شده برند نعنا استفاده کنید.

 

نکاتی برای پخت خوراک ماهیچه

1- اگر از همان ابتدای کار به خوراک ماهیچه گوسفندی خود نمک اضافه کنید، ماهیچه سفت می شود و دیرتر می پزد.

2- چنانچه برای پخت خوراک ماهیچه عجله دارید، می توانید از زودپز استفاده کنید.

3- کاراملی کردن پیاز این غذا می تواند طعم بی نظیری به آن ببخشد.

4- برای طبخ خوراک ماهیچه مجلسی بهتر است که به جای زردچوبه از زعفران استفاده کنید؛ چرا که زعفران، هم می تواند عطر و طعم ویژه ای به غذا بدهد و هم طعم آبگوشت مانند آن را بگیرد.

5- از جمله نکات مهم در پخت ماهیچه می توان به این موضوع اشاره کرد که هر چه آب خوراکتان کمتر باشد طعم بهتری پیدا می کند. در واقع اصطلاح تنگ آب درست کردن خوراک نیز به همین معنی است که شما باید میزان آب کمتری برای خوراک ماهیچه استفاده کنید تا خوراک شما با آب ماهیچه و سبزیجات اطراف آن پخته شود.

6- برای عطر و طعم بهتر این خوراک می توان از کمی جعفری خرد شده هم استفاده کرد.

7- توجه داشته باشید که اگر ماهیچه بیش از حد بپزد، سفت می شود.

8- برای خوش طعم تر شدن خوراک ماهیچه می توان در اواسط پخت به آن چوب دارچین اضافه کرد.

9- اگر تمایل دارید خوراکتان شکل زیباتری داشته باشد، می توانید آن را با استخوان بپزید.

10- برای تهیه ماهیچه آبدار باید میزان آب بیشتری به آن اضافه کنید.

11- در صورتی که دوست دارید به خوراک ماهیچه خود رب گوجه فرنگی بزنید تا رنگ آن قرمز شود، باید 30 دقیقه قبل از خاموش کردن خوراک، رب گوجه سرخ شده را به آن اضافه کنید.

12- به منظور تهیه خوراک ماهیچه می توان از چاشنی آبلیموی تازه استفاده کرد.

13- شما می توانید از روغنی که خوراک ماهیچه شاندیزی در آن پخته شده است، 4 الی 5 بار دیگر استفاده کنید. جالب است بدانید که چون این روغن حاوی آب و عصاره گوشت می شود، اگر برای دفعات بعد هم از آن برای تهیه خوراک ماهیچه شاندیز استفاده کنید، غذای شما طعم دلپذیرتری پیدا می کند.

 

جمع بندی

با توجه به این که خوراک ماهیچه، یکی از پرطرفدارترین و خوشمزه ترین غذاهایی است که در خانه ها و رستوران ها سرو می شود، ما سعی کردیم که طرز تهیه آن را به شما آموزش دهیم.

اما همان طور که می دانید معمولاً این خوراک با پلوهای مختلفی پخته می شود که یکی از آن ها سبزی پلو است. بنابراین از آنجایی که ممکن است تهیه سبزی پلو برای شما زمان بر باشد، ما در فروشگاه اینترنتی شادیکار، کار شما را ساده کرده ایم. ما در این فروشگاه توانسته ایم با کمک بانوان سرپرست خانوار تحت پوشش جمعیت امام علی (ع)، انواع مواد غذایی را با رعایت کلیه دستورالعمل های بهداشتی برای شما شهروندان تهرانی آماده کنیم و به فروش برسانیم.

بنابراین اگر به دنبال فروشگاهی مطمئن برای خرید سبزی پلو و انواع مزه ها از جمله ترشی لیته می گردید تا بتوانید این غذا را با لذت بیشتری میل کنید، همین حالا سری به صفحه خرید سبزی از سایت شادیکار بزنید و خرید خود را نهایی کنید تا هم سفارشتان را در اسرع وقت درب منزل تحویل بگیرید و هم حامی این زنان هنرمند برای تولید محصولات با کیفیت دیگر باشید.

 

خلاصه ای از آنچه در این مطلب گفتیم

  • خوراک ماهیچه را می توان با انواع پلوها از جمله کته ساده، زرشک پلو، شوید پلو و باقالی پلو درست کرد که البته در این بین پخت باقالی پلو با ماهیچه رایج تر است.
  • استفاده از سس ماهیچه که در آن موادی مثل پیاز، سیر، پوره گوجه فرنگی، نمک و زعفران دم کرده به کار می رود، می تواند طعم لذیذتری به ماهیچه ببخشد.
  • برای تهیه ماهیچه شاندیزی نباید پیازها را صورت خلالی ریز خرد کرد؛ چون در این حالت در غذا آب می شوند.
  • در تهیه ماهیچه در فر می توان روی آن برش هایی ایجاد کرد تا طعم دهنده ها به خوبی خورد آن بروند.
  • بهتر است که نمک را در ابتدای پخت ماهیچه به آن اضافه نکنید؛ چرا که در این صورت ماهیچه سفت می شود و دیرتر می پزد.

 

پرسش و پاسخ های متداول

1- ماهیچه گوسفندی چه خواصی دارد؟

داشتن مقادیر بالای ویتامین b12، داشتن پروتئین، کمک به جلوگیری و یا درمان پوکی استخوان، کمک به کاهش وزن و جلوگیری از کم خونی جز خواص ماهیچه گوسفندی هستند.

2- چه غذاهایی را می توان با ماهیچه درست کرد؟

از جمله انواع غذا با ماهیچه می توان به سوپ ماهیچه و چلو ماهیچه که با پلوهای مختلفی از جمله زرشک پلو، باقالی پلو، زرشک پلو، شوید پلو و … درست می شود، اشاره کرد.

 

منابع:

چی شی

نکته چی

در نهایت

آپارات

پارسی دی

بیتوته

این نوشته در بلاگ ارسال شده است. این لینک مستقیم به این نوشته است.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.