طرز تهیه شیرینی نخودچی با فر و بدون فر

شیرینی یا نان نخودچی یکی از محبوب ترین و خوش طعم ترین شیرینی های ایرانی است که به خصوص در ایامی مثل عید نوروز از آن برای پذیرایی از مهمانان استفاده می شود.

از همین رو ما در این نوشته، ابتدا مواد لازم برای تهیه شیرینی نخود چی را در اختیار شما قرار می دهیم و سپس نحوه آماده سازی این شیرینی را با فر و بدون فر به شما آموزش می دهیم. همچنین در پایان راجع به طرز تهیه شیرینی نخودچی شکلاتی و نکاتی که در حین تهیه این شیرینی باید رعایت شود، توضیحاتی ارائه خواهیم کرد. پس با ما همراه باشید.

آنچه در ادامه خواهید خواند:

  • مواد لازم برای تهیه شیرینی نخودچی
  • مراحل طرز تهیه شیرینی نخودچی در فر
  • مرحله اول: ترکیب کردن روغن جامد و روغن صاف قنادی
  • مرحله دوم: اضافه کردن پودر قند به روغن تهیه شیرینی نخودچی
  • مرحله سوم: اضافه کردن پودر هل و زعفران به مایه شیرینی نخودچی
  • مرحله چهارم: اضافه کردن آرد نخودچی
  • مرحله پنجم: ورز دادن خمیر شیرینی نخودچی
  • مرحله ششم: استراحت دادن خمیر شیرینی نخودچی
  • مرحله هفتم: پهن کردن خمیر شیرینی نخودچی
  • مرحله هشتم: قالب زدن شیرینی نخودچی
  • مرحله نهم: قرار دادن شیرینی در فر
  • مرحله دهم: پختن و سرو کردن شیرینی نخودچی
  • طرز تهیه شیرینی نخودچی بدون فر
  • شیرینی نخودچی شکلاتی
  • فوت و فن های تهیه شیرینی نخودچی خانگی
  • خلاصه ای از آنچه در این مطلب گفتیم
  • پرسش و پاسخ های متداول

 

مواد لازم برای تهیه شیرینی نخودچی

برای پخت شیرینی نخودچی به مواد خاص یا غیر قابل دسترسی نیاز ندارید و تنها با چند ماده ساده و دسترس می توانید این شیرینی خوشمزه را آماده نمایید.

مواد لازم برای تهیه شیرینی نخودچی برای 5 نفر
آرد نخودچی مرغوب و تازه 250 گرم
پودر قند الک شده 150 گرم
روغن (بهتر است نصف روغن جامد و نصف دیگر روغن صاف قنادی باشد.) 125 گرم
هل پودر شده نصف قاشق چایخوری
زعفران سابیده شده 1 قاشق مرباخوری
پودر پسته، پودر گل محمدی یا خلال پسته به مقدار دلخواه

 

مراحل طرز تهیه شیرینی نخودچی در فر

  • مرحله اول: ترکیب کردن روغن جامد و روغن صاف قنادی

در مرحله اول از طرز تهیه ی شیرینی نخودچی در فر، باید روغن جامد و روغن صاف قنادی که با محیط هم دما شده اند را با یکدیگر ترکیب نمایید. پیش از ترکیب این دو روغن بهتر است که ابتدا روغن را به روش بن ماری آب کرده و بعد با روغن مایع مخلوط کنید. پس از ترکیب روغن ها لازم است که آن ها را چند دقیقه با همزن برقی یا دستی هم بزنید تا کاملاً مخلوط و یکدست شوند.

  • مرحله دوم: اضافه کردن پودر قند به روغن تهیه شیرینی نخودچی

حالا باید پودر قند را به کمک پیمانه دقیق، الک نمایید و سپس پودر قند الک شده را به روغن اضافه کنید و دوباره هم بزنید. زمان کافی برای این هم زدن، 5 دقیقه است. توجه داشته باشید که بعد از هم زدن پودر قند و روغن باید مایه یکدستی داشته باشید.

  • مرحله سوم: اضافه کردن پودر هل و زعفران به مایه شیرینی نخودچی

در این مرحله باید هل پودر شده و زعفران سابیده شده را با یکدیگر ترکیب کنید و خوب هم بزنید. توصیه می شود که خودتان هل و زعفران را با آسیاب پودر کنید تا عطر خوش آن ها از بین نرود.

  • مرحله چهارم: اضافه کردن آرد نخودچی

در مرحله چهارم باید آرد نخودچی را اضافه کنید، اما قبل از اضافه کردن آن بهتر است که آرد را چند بار الک نمایید تا از گلوله شدن آن جلوگیری کنید و کاملاً خمیر یکدست شود. سپس باید خمیر را به مخلوط روغن و پودر قند اضافه کنید و خوب با همزن هم بزنید.

لازم به ذکر است که برای این که طعم شیرینی نخودچی شما لذیذتر شود، باید حتماً از مواد اولیه و آرد نخودچی مرغوب و با کیفیت استفاده کنید.

  • مرحله پنجم: ورز دادن خمیر شیرینی نخودچی

بعد از این که آرد نخودچی را به ترکیب روغن و پودر قند اضافه کردید، باید خمیر را به خوبی ترکیب کرده و کمی ورز دهید. البته به خاطر داشته باشید که اگر خمیر شیرینی را بیش از اندازه ورز دهید، باعث می شود که هم روغن پس دهد و هم شیرینی ها بعد از پخت، شکننده و خرد شوند.

  • مرحله ششم: استراحت دادن خمیر شیرینی نخودچی

پس از ورز دادن خمیر باید آن را درون یک کیسه فریزر گذاشته و به مدت 5 الی 6 ساعت در یخچال قرار دهید تا خمیر، خوب استراحت کند. گاهی قنادهای حرفه ای حتی یک شب تا صبح هم به خمیر استراحت می دهند، ولی می توان شیرینی نخودچی را سریع تر هم آماده کرد. برای همین گفته می شود که همان 5 الی 6 ساعت استراحت کافی است.

  • مرحله هفتم: پهن کردن خمیر شیرینی نخودچی

در مرحله هفتم باید ابتدا فر را روشن کرده و روی دمای 170 درجه سانتی گراد تنظیم نمایید تا گرم شود. سپس مقداری آرد سفید برروی سطح کارتان بپاشید و خمیر را با کمک وردنه روی آن باز نمایید. ضخامت خمیر باید حدود 2 سانتی متر باشد. در ضمن اگر بر روی خمیر یک سلفون بکشید و بعد آن را با وردنه باز کنید، خمیر شما کمتر ترک می خورد.

  • مرحله هشتم: قالب زدن شیرینی نخودچی

حالا باید خمیر را به وسیله قالب شیرینی نخودچی قالب بزنید. بهتر است که برای درست کردن این شیرینی از قالب های مخصوص خود آن استفاده کنید. ضمناً باید به آرامی قالب را داخل خمیر شیرینی فرو ببرید تا خمیر پودر نشود و از هم نپاشد.

قالب گیری شیرینی نخودچی
  • مرحله نهم: قرار دادن شیرینی در فر

بعد از این که قالب زنی شیرینی ها تمام شد، باید همه آن ها را داخل سینی فر بچینید. برای این کار لازم است که ابتدا یک کاغذ روغنی بر روی سینی فر بگذارید و سپس شیرینی نخودچی های زعفرانی را بر روی کاغذ روغنی قرار دهید. در صورت تمایل می توانید روی شیرینی نخودچی خانگی را با خلال پسته، پودر پسته یا پودر گل محمدی تزئین نمایید.

  • مرحله دهم: پختن و سرو کردن شیرینی نخودچی

بعد از این که شیرینی نخود چی را در سینی طبقه وسط فر قرار دادید، باید آن را به مدت 20 دقیقه به حال خود بگذارید تا کاملاً پخته شود. وقتی که رنگ شیرینی ها طلایی شد، می توانید آن ها را از فر بیرون بیاورید. سپس باید کمی صبر کنید تا شیرینی ها سرد شوند تا بتوانید آن ها را در ظرف مورد نظر خود بچینید. دقت کنید که اگر شیرینی ها را در زمانی که هنوز گرم هستند در دست بگیرید، خرد می شوند. بنابراین باید اجازه دهید که ابتدا خوب خنک شوند و سپس در ظرف بچینید و از طعم خوشمزه آن ها لذت ببرید.

شیرینی نخودچی برند طراوت

 

طرز تهیه شیرینی نخودچی بدون فر

طرز تهیه شیرینی نخودچی بدون فر بسیار ساده است. پس اگر فر ندارید و می خواهید شیرینی خود را سریع و راحت درست کنید، طبق مراحل زیر پیش بروید.

  • روش اول

مرحله اول: تفت دادن آرد نخودچی

در مرحله اول باید چندین بار آرد نخودچی را الک نمایید. سپس آرد را درون تابه با حرارت ملایم تفت دهید تا کاملاً بوی خامی آرد از بین برود. زمانی که بوی آرد بلند شد و رنگ آن به رنگ کرم درآمد، باید شعله را خاموش کنید و اجازه دهید که آرد سرد شود.

مرحله دوم: ترکیب کردن هل، پودر قند و شکر آسیاب شده

در این مرحله از طرز تهیه شیرینی نخودچی خانگی بدون فر باید هل و شکر را آسیاب کنید تا به شکل پودر شده در بیایند. البته شما می توانید از پودر قندی که چند بار الک شده هم استفاده نمایید. توصیه ما به شما این است که به جای این که هل آسیاب شده آماده تهیه کنید، خودتان آن را آسیاب کنید تا عطر خوش هل حفظ شود.

مرحله سوم: افزودن مواد ترکیب شده به آرد نخودچی و کره

حالا باید کره را روی شعله ملایم گاز آب کنید، اما از آنجایی که نباید کره داغ شود، بهتر است که آن را به روش بن ماری آب کنید. سپس شکر، هل و کره را به آرد نخودچی تفت داده شده و سرد شده اضافه کنید و با دست مخلوط نمایید تا به صورت خمیر دربیاید.

مرحله آخر: سرو شیرینی نخودچی بدون فر

در آخرین مرحله وقتی که خمیر حاضر شد، آن را بر روی سطح صافی که با کاغذ روغنی پوشانده شده، به قطر 2 سانتی متر پهن کنید و با قالب های دلخواه شکل بدهید. سپس روی خمیرها را با کمی زعفران یا گلاب مرطوب کرده و به وسیله خلال یا پودر پسته تزئین نمایید و مدت ها در ظرف درب دار در یخچال نگهداری کنید. لازم به ذکر است که این شیرینی احتیاجی به پخت ندارد.

تزئین شیرینی نخودچی خانگی
  • روش دوم

مرحله اول

ابتدا 250 گرم آرد نخودچی را درون ظرف می ریزیم و سپس 30 گرم آرد برنج را به آن اضافه می کنیم و هم می زنیم. در ادامه هم باید مخلوط آرد را 3 بار الک کنیم و بعد آن را کنار بگذاریم.

مرحله دوم

حال 125 گرم روغن صاف شده را که به دمای اتاق رسیده است را درون ظرف می ریزیم و 100 گرم پودر قند را روی آن الک می کنیم. در ضمن بسته به ذائقه خودتان می توانید نصف یا یک قاشق چایخوری هل تازه آسیاب شده را به آن اضافه نمایید.

مرحله سوم

در این مرحله باید ترکیب آماده شده را با همزن برقی هم بزنیم تا کاملاً رنگ آن روشن شود. سپس مخلوط آرد را روی آن الک کرده و دوباره به مدت 2 دقیقه با همزن می زنیم تا کاملاً با همدیگر مخلوط شوند. بعضی افراد برای این کار از چرخ گوشت استفاده می کنند، اما این کار را می توان با همان همزن هم انجام داد.

مرحله چهارم

در چهارمین مرحله یک تکه از خمیر را در دست خود گلوله می کنیم و وقتی کاملاً به هم چسبید و صاف شد، یعنی خمیر شما آماده است. حالا کل خمیر را با دست جمع کرده و گلوله می کنیم و بر روی پلاستیک قرار می دهیم. یک طرف پلاستیک را روی خمیر برمی گردانیم و آن را با دست و وردنه پهن می کنیم. سپس پلاستیک را از روی خمیر برمی داریم و برای این که ضخامت آن به حدود 2 سانتی متر برسد، آن را کمی با کاردک یا دست جمع می کنیم. ضمناً برای این که کاملاً سطح خمیر صاف شود، آن را کمی به آرامی با دست مالش می دهیم.

مرحله پنجم

چون در این روش فر نداریم و می خواهیم از فر دستی استفاده کنیم، باید کاتر یا پایه را در یک قابلمه قرار دهیم و درب آن را بگذاریم و اجازه دهیم که با شعله متوسط در حدود 40 دقیقه حرارت ببیند.

مرحله ششم

حالا دو کاغذ روغنی ضخیم را داخل یک سینی قرار می دهیم و شیرینی ها را با کاتر برش می زنیم. سپس کاتر را بر روی کاغذ روغنی می گذاریم و آرام آرام بالا می آوریم تا خمیر از کاتر جدا شود. به دلیل این که این شیرینی ها پف نمی کنند، می توانید آن ها را با فاصله کم در کنار هم بچینید. در ادامه هم می توانید آن ها را با پودر پسته، کنجد یا هر چیز دیگری که دوست دارید، تزئین کنید.

مرحله هفتم

در مرحله آخر هم ظرف شیرینی را در داخل قابلمه ای که حرارت دیده، قرار می دهیم و درب آن را گذاشته و حرارت را کم می کنیم. سپس اجازه می دهیم که شیرینی ها به مدت 10 دقیقه با حرارت کم بپزند. فراموش نکنید که باید حتماً در این مدت زمان بالای سر شیرینی ها بایستید و مراقب آن ها باشید، زیرا اگر حرارت زیاد باشد، ممکن است که شیرینی های شما بسوزند.

هنگامی که این تایم تمام شد، شیرینی ها حاضر هستند و فقط باید اجازه دهید که خنک شوند و بعد آن ها را بردارید تا پودر نشوند.

 

شیرینی نخودچی شکلاتی

اگر شما هم به طعم شکلات علاقه دارید و می خواهید شیرینی نخودچی خود را با طعم شکلات آماده کنید، این قسمت را تا پایان مطالعه نمایید.

مواد لازم برای تهیه شیرینی نخودچی شکلاتی
روغن جامد 250 گرم
پودر شکر 250 گرم
آرد نخودچی 400 گرم
پودر کاکائو 50 گرم
هل سبز پودر شده 1.5 قاشق چایخوری
شکلات تلخ برای تزئین به مقدار لازم

 

  • طرز تهیه شیرینی نخودچی شکلاتی

طریقه طبخ شیرینی نخودچی شکلاتی کاملاً مشابه طرز پخت شیرینی نخودچی معمولی است. برای درست کردن خمیر شیرینی لازم است که ابتدا در یک ظرف، روغن جامد و پودر شکر را با همزن ترکیب کنید و در ظرف دیگر آرد نخودچی، پودر کاکائو و پودر هل را با یکدیگر مخلوط نمایید.

سپس همه مواد را با همدیگر ترکیب کرده و خمیر را به مدت یک شبانه روز در یخچال قرار دهید تا استراحت کند. در ادامه هم باید فر را با دمای 170 درجه روشن کنید و خمیر را مثل روش قبل، قالب بزنید و اجازه دهید که شیرینی ها به مدت 15 دقیقه در فر قرار بگیرند. در نهایت بعد از آماده شدن و سرد شدن شیرینی های نخودچی شکلاتی می توانید آن ها را با شکلات آب شده تزئین کنید.

شیرینی نخودچی شکلاتی

 

فوت و فن های تهیه شیرینی نخودچی خانگی

1- راز خوش طعم شدن نون نخودچی، بو دادن آرد نخودچی آن است، پس آرد را به اندازه ای تفت دهید که بوی خوشی از آن بلند شود.

2- شما می توانید شیرینی نخودچی خانگی خود را به جای کره با روغن مایع یا جامد تهیه کنید، اما کره طعم دلپذیرتری به شیرینی می بخشد.

3- ترجیحاً شیرینی ها را در ظرف در بسته، در یخچال و به دور از نور خورشید نگه دارید تا تازه و نرم باقی بمانند.

3- اگر نمی توانید شیرینی ها را در یک اندازه منظم شکل دهید، بهتر است برای این کار از اسکوپ ساز استفاده کنید.

4- برای این که شیرینی نخودچی به خوبی شکل بگیرد، سعی کنید خمیر آن را خوب به هم فشار دهید تا از باز و شل شدن شیرینی جلوگیری شود.

5- چون رنگ این شیرینی به آرد نخودچی آن بستگی دارد، پس باید سعی کنید آردی که انتخاب می کنید خیلی تیره یا روشن نباشد تا شیرینی ها خوش رنگ شوند.

6- برای پخت انواع شیرینی از جمله شیرینی نخودچی با فر، از دماسنج فر کمک بگیرید تا هم دمای دقیق فر را متوجه شوید و هم قلق آن را پیدا کنید.

7- از آنجایی که آرد برنج به تردتر شدن شیرینی نخودچی کمک می کند، شما می توانید 100 گرم از آرد نخودچی را کم کنید و به جای آن از آرد برنج استفاده کنید.

8- لازم است بدانید که هر چه قدر خمیر این شیرینی بیشتر باقی بماند و استراحت کند، پخت بهتری پیدا می کند.

9- در صورتی که خمیر شیرینی نخود چی بیش از اندازه سفت یا نرم باشد، قالب زدن آن کمی مشکل می شود. پس بهتر است که خمیر را به نحوی درست کنید که انسجام مناسبی داشته باشد.

10- یکی از مهم ترین نشانه های پخت شیرینی نخودچی خانگی این است که عطر و شیرینی آن در زمان پخت به مشام برسد و رنگ آن طلایی رنگ شود.

11- جهت اطمینان از پخته شدن نون نخودچی می توانید آن را به آرامی با چاقو نصف نمایید.

12- در صورتی که قصد دارید شیرینی نخودچی را با ماکروفر آماده کنید، باید دمای آن را بر روی دمای 160 درجه سانتی گراد فر قرار دهید.

13- طرز تهیه شیرینی نخودچی قزوین مشابه همان شیرینی نخودچی بدون فر است و احتیاجی به پخت ندارد.

14- برای تهیه شیرینی نخودچی بدون فر بهتر است که از روغن مایع استفاده نکنید تا شیرینی پس از خنک شدن، بافت مناسبی داشته باشد.

15- چنانچه می خواهید شیرینی نخودچی را با شکلات آب شده تزئین کنید، باید حتماً انجام این کار را به بعد از پخت و خنک شدن شیرینی محول کنید.

 

جمع بندی

از آنجایی که شیرینی نخودچی طرفداران زیادی دارد، ما سعی کردیم در این مطلب روش تهیه آن را هم با فر و هم بدون فر به شما توضیح دهیم.

اما طبیعتاً امروزه به دلیل مشغله هایی که وجود دارد، خیلی از ماها نمی توانیم خودمان برای پخت شیرینی خانگی دست به کار شویم و مجبور هستیم که نیاز خود را با خرید شیرینی های آماده بازاری برطرف کنیم.

در همین راستا به دلیل این که ما به سلامت شما اهمیت می دهیم، به شما پیشنهاد می کنیم که خرید شیرینی نخودچی خود را از فروشگاه اینترنتی شادیکار که یکی از معتبرترین فروشگاه های آنلاین است، انجام دهید.

لازم به ذکر است که همه محصولات این فروشگاه توسط زنان سرپرست خانوار تحت پوشش جمعیت امام علی (ع) تولید شده است و کلیه نظارت های بهداشتی و سلامت مواد خوراکی برای آن ها صورت گرفته است.

پس اگر شما هم ساکن شهر تهران هستید و دوست دارید از این بانوان توانمند حمایت نمایید، همین الان سری به صفحه مواد غذایی سایت شادیکار بزنید و خرید شیرینی مورد نیاز خود را با خیالی آسوده انجام دهید تا در سریع ترین زمان ممکن آن را به دستتان برسانیم.

 

خلاصه از آنچه در این مطلب گفتیم

  • چنانچه خمیر شیرینی نخودچی را بیش از حد ورز دهید، باعث می شود که روغن پس دهد و شیرینی ها بعد از پخت، شکننده و خرد شوند.
  • به هیچ عنوان نباید شیرینی ها را قبل از خنک شدن بردارید، چون در غیر این صورت شیرینی ها پودر می شوند.
  • اگر می خواهید شیرینی ها تازه و نرم باقی بمانند، باید آن ها را در ظرف در بسته، در یخچال و دور از نور آفتاب نگهداری کنید.

 

پرسش و پاسخ متداول

1- چه کار کنیم که خمیر شیرینی نخودچی انسجام بهتری داشته باشد؟

می توانید به جای استفاده از همزن، خمیر را 2 بار با چرخ گوشت چرخ نمایید تا کاملاً نرم شود و در هنگام قالب زدن منسجم تر باشد.

2- برای درست کردن شیرینی نخودچی از چه مواد اولیه ای استفاده می شود؟

آرد نخودچی، پودر قند، روغن جامد، پودر هل، زعفران و پودر یا خلال پسته برای تزئین شیرینی، جز مواد اولیه ای هستند که برای تهیه شیرینی نخود چی استفاده می شوند.

3- هر عدد شیرینی نخودچی چند کالری دارد؟

با توجه به این که معمولاً برای درست کردن شیرینی نخودچی خانگی از قالب های کوچک استفاده می شود، هر عدد شیرینی نخود چی، حدوداً دارای 38 تا 48 کالری است.

4- چگونه می توان شیرینی نخودچی رژیمی درست کرد؟

اگر تمایل دارید شیرینی نخودچی را به صورت رژیمی حاضر کنید، می توانید روغن و کره را حذف نمایید و یا این که آن را با مقدار کره و روغن کمتری آماده کنید.

5- آیا می توان شیرینی نخودچی را در فریزر نگهداری کرد؟

در صورتی که شیرینی را در ظرف در بسته و وکیوم قرار دهید، می توانید آن را تا 3 ماه در فریزر نگهداری کنید.

6- چگونه می توان شیرینی نخودچی را با طعم زنجبیلی درست کرد؟

برای این کار کافیست به جای زعفران از زنجبیل در شیرینی خود استفاده نمایید.

 

منابع:

افق کوروش

آپارات

ایران کوک

نمناک

لیلی مگ

این نوشته در بلاگ ارسال شده است. این لینک مستقیم به این نوشته است.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.